FOTO VIDEO „Her“, filmul în care Joaquin Phoenix joacă rolul unui „Pygmalion ultramodern“

0
0

Drama romantică „Her/ Ea“, cu cinci nominalizări la Oscar, inclusiv la categoria Cel mai bun film, şi un Glob de Aur pentru Cel mai bun scenariu, are astăzi premiera pe marile ecrane din România.

Cu o acţiune plasată în viitor, filmul „Her“, a cărui regie poartă amprenta lui Spike Jonze, urmăreşte povestea lui Theodore, interpretat de Joaquin Phoenix, care se îndrăgosteşte de „Samantha“, vocea unui sistem de operare pe calculator, care-i aparţine actriţei Scarlett Johansson. 

Theodore îşi câştigă existenţa scriind scrisori personale pentru alţi oameni şi suferă din cauza unui mariaj eşuat, motiv ce-i stârneşte interesul pentru un nou sistem de operare pe calculator, care răspune comenzilor vocale şi promite a fi extrem de intuitiv, devenind un fel de entitate de sine stătătoare. 

„Samantha“ se dovedeşte a fi pătrunzătoare, sensibilă şi surprinzător de simpatică, iar prietenia lor se transformă pas cu pas într-o dragoste reciprocă. 

image

Actorul Joaquin Phoenix, în filmul „Her“, al lui Spike Jonze FOTO cinemagia.ro 

Scris şi regizat de Spike Jonze, „Her“ îi are ca prrotagonişti pe actorii Joaquin Phoenix (Theodore), Scarlett Johansson (vocea Samanthei), Amy Adams (Amy), Olivia Wilde şi Rooney Mara (Catherine).

Pelicula a fost aclamată de către critici, platforma de cronici Rotten Tomatoes descriindu-l astfel: „Dulce, sentimental şi inteligen, filmul lui Spike Jonze foloseşte scenariul aproape fantastic pentru a răspândi, într-un mod ironic şi amuzant,  înţelepciune cu privire la relaţiile umane moderne“.

Louie Schuth, care lucrează în domeniul cinematografic, a titrat simplu: „«Her»: un film frumos din toate punctele de vedere“.

„Călătoria în care te poartă Theodore este una frumoasă şi sinceră, dar frumuseţea nu se opreşte aici. Din punct de vedere cinematografic, «Her» este unul dintre cele mai superbe filme pe care le veţi vedea. Paleta de culori este absolut uluitoare şi fiecare cadru este perfect. Desigur, aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără interpretarea magistrala a celor doi protagonişti. Joaquin Phoenix este genial pe ecran, la fel cum Scarlett Johansson este în afara lui“, a apreciat Schuth. 

image

Actorii Amy Adams şi Joaquin Phoenix FOTO Facebook 

„Filmul lui Spike Jonze e riscant, puţin susţinut dramaturgic, calofil, dar ţi se strecoară în minte. Un film futurist, unde singurătatea e accesată într-un mod de care probabil nici Jonze nu e conştient: mai puţin un love story între un om şi un sistem de operare, şi mai mult un film despre realizarea sinelui în epoca modernă“, notează Iulia Blaga. 

Pe de altă parte, Mădălina Dumitrache, de la webcultura.ro, îl priveşte pe protagonist ca pe un „Pygmalion ultramodern“: „Acest sclav al tehnologiei moderne trăieşte coşmarul alienării, dar o face în aşa fel încât singurătatea pare mult mai frumoasă în acest cadru futuristic. După nenumărate întâlniri aranjate eşuate, acest Pygmalion ultramodern găseşte, precum romanticii, că „...totuşi, este trist în lume“. Prin el, regizorul nu aduce o satiră atât de virulentă simulacrului de viaţă ce ne-ar putea aştepta, cât transcende iubirea, proiectând-o în ideal, cu mult patos“.

   

   

„Vizionar şi tradiţional, vag şi sentimental, tandru şi rece, «Her» atrage atenţia asupra naturii iubirii în lumea virtuală şi îndrăzneşte să ridice întrebarea cu privire la ce ar fi mai preferabil: o relaţie romantică pe care să o ai cu o fiinţă umană sau una virtuală, una care este concepută pentru a oferi mai multă intimitate şi satisfcaţie, lucruri pe care oamenii nu le pot gestiona în mod credibil“, este de părere jurnalistul Todd McCarthy, de la publicaţia „The Hollywood Reporter“.

image

Joaquin Phoenix FOTO cinemagia.ro 

Comentariile laudative nu au fost lipsite nici în ceea ce-i priveşte pe actori, criticul Adam Lubitow considerând că Phoenix este „joacă fără cusur“, Scarlet Johansson este „impresionantă“, iar Amy Adams este „excelentă“.

„Vulnerabilitatea de care dă doavdă Theodore şi felul în care îşi pune sufletul pe tavă sunt date de o interpretare perfectă a lui Phoenix, iar decenţa lui ne face să ne rugăm pentru ca el să-şi găsească fericirea. Scarlett Johansson este chiar mai impresionantă în rolul Samanthei. Ea investeşte în personaj căldură şi umor, astfel încât este uşor să crezi că o persoană s-ar putea îndrăgosti de ea. Este o performanţă admirabilă, care este cu atât mai remarcabilă cu cât nici măcar nu o vedem. Amy Adams este excelentă într-un rol mic, dar important“, a explicat Lubitow. 

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite