Filme cu tematici sociale şi politice, în secţiunea Youth, adresată tinerilor, la Festivalul Internaţional de film KINOdiseea, ediţia XI

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr va avea loc la Bucureşti, între 8 şi 13 noiembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Teatrul Apollo 111, Happy Cinema şi Muzeul Antipa – Sala Multimedia.

Proiecţiile din competiţia KINOdiseea YOUTH vor avea loc la Teatrul Apollo 111, între 9 şi 12 noiembrie

Bucureşti, 29 octombrie 2019: Timp de zece ani, KINOdiseea a adus în atenţia publicului bucureştean filme în premieră în Europa de Sud-Est sau România, cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul internaţional şi de criticii de film din întreaga lume, premiate la festivaluri internaţionale precum Berlin sau Sundance, producţii cu tematici educative şi sociale  care nu intră în reţeaua de distribuţie clasică.

Anul acesta, secţiunea de lungmetraje pentru adolescenţi şi cinefiliKINOdiseea YOUTH, aduce în premieră naţională 4 filme de lungmetraj şi un calup de scurtmetraje, dedicate tinerilor de peste 15 ani:

Imagine indisponibilă

FLOAT LIKE A BUTTERFLY/ Zboară ca un future (Irlanda), 10 noiembrie, ora 19:00, de la producătorii filmelor Once şi Sing Street, în regia lui Carmel Winters, film câştigător al premiului FIPRESCI la Festivalul de Film de la Toronto şi al Premiului Publicului la Cork IFF.

Sinopsis: Având loc în 1960, această poveste însufleţită despre dragostea de fiică şi libertatea personală urmăreşte parcursul unei nomade irlandeze cu un talent pentru box. Încurajată de la o vârstă fragedă de către afecţiunea tatălui ei pentru Muhammad Ali, Frances (Hazel Doupe) are pasiunea şi disciplina necesare pentru a deveni o luptătoare fantastică – asta dacă oamenii din jur şi-ar depăşi prejudecăţile în ceea ce priveşte genul ei. (14+)

GIANT LITTLE ONES (Canada), 11 noiembrie, ora 19:00, în regia lui Keith Behrmann, film aflat în competiţie la Toronto International Film Festival, câştigător al Premiului Publicului şi al Dragon Award la Göteborg Film Festival, câştigător al premiului pentru Cel mai bun film pentru adolescenţi la Zlin Film Festival.

Sinopsis: Franky Winter (Josh Wiggins) şi Ballas Kohl (Darren Mann) au fost cei mai buni prieteni încă din copilărie. Franky şi Ballas trăiesc vieţile perfecte de adolescenţi – asta până la petrecerea aniversară de 17 ani a lui Franky, când cei doi sunt implicaţi într-un incident neaşteptat care le schimbă vieţile pentru totdeauna. Giant Little Ones este o poveste emoţionantă şi intimă despre maturizare, prietenie, descoperirea de sine şi forţa dragostei fără etichete. (16+)

Imagine indisponibilă

ROCKS (UK), 10 noiembrie, ora 17:00, în regia lui Sarah Gavron, autoarea filmului Suffragette. Rocks s-a aflat în competiţie la Toronto International Film Festival, Busan IFF, BFI London Film Festival, câştigător al SIGNIS Award la San Sebastián IFF.

Sinopsis: Rocks (15) este o adolescentă cu vise mari în ceea ce priveşte viitorul ei, prietenii ei loiali şi un frăţior de 7 ani (Emmanuel), adorabil dar neastâmpărat. Lumea ei Rocks se răstoarnă cu susul în jos atunci când revine de la şcoală şi descoperă că mama ei a plecat, lăsându-i nişte bani şi o scrisoare în care spune că îşi exprimă regretul. Hotărâtă să rămână lângă fratele ei şi să evite ca aceştia să fie luaţi în custodia statului, Rocks pleacă de acasă şi se ascunde. Pe măsură ce traiul devine tot mai anevoios iar secretul ei, tot mai greu de ascuns, Rocks începe să îi îndepărteze de lângă ea pe aceia care o iubesc iar prieteniile ei încep să se fractureze. (15+)

Imagine indisponibilă

BROKEN MIRRORS/ Oglinzi sparte (Israel), 12 noiembrie, ora 19:00 - în regia lui Aviad Givon, Imri Matalon, câştigător al Premiului Juriului la Festival du Cinéma Israelién de Montréal

Sinopsis: Umbrită de un tată strict, militar, care aplică metode severe de pedeapsă ca formă de disciplină, Ariella (17 ani) comite o greşeală gravă pentru care tatăl ei nu vrea să o tragă la răspundere. Căutând o formă de a se autopedepsi, Ariella porneşte într-o călătorie întunecată în care va descoperi un secret din trecutul tatălui ei, lucru care va conduce la o confruntare între cei doi. (16+)

Calupul de scurtmetraje PYXIS va fi proiectat pe 9 noiembrie, la ora 11:00 şi reuneşte cele mai bune scurtmetraje adresate tinerilor de peste 15 ani. Selecţia cuprinde filme scurte realizate în Africa de Sud, Rusia, Iran, Australia, România, etc.

O altă secţiune care reprezintă interes pentru tineri este Retrospectiva MARVEL, organizată pentru a-l omagia pe Stan Lee, creatorul personajelor Marvel. La cea de-a XI-a ediţie KINOdiseea, fanii îndrăgitei francize vor avea ocazia să urmărească, la Cinemateca Eforie, 4 dintre cele mai apreciate filme din serie – primul film X-MEN (2000), în regia lui Bryan Singer, IRON-MAN (2008), în regia lui Jon Favreau, primul film SPIDER MAN (2002), r. Sam Raimi şi THE AVENGERS (2012), r. Joss Whedon.

Mai multe detalii despre filmele din competiţie şi programul festivalului sunt disponibile pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ şi pe www.facebook.com/KinodiseeaYouth/, iar spotul dedicate secţiunii KINOdiseea Youth poate fi văzut aici.        

Biletele la filme pot fi achiziţionate de pe https://eventbook.ro/event/kinodiseea

Parteneri media: Music Channel, Europa FM, Itsy Bitsy, Radio România Cultural, Adevărul, Agerpres, Ziare.com, Click pentru femei, Catchy, eva.ro, acasa.ro, Zile şi Nopţi, Romania Journal, Iqads, PRwave, Iqool, România Pozitivă, Cinemap, MovieNews, Blog de Cinema, AARC, Cinefan, suntparinte.ro, copilul.ro, clopotel.ro, Gokid, urban.ro, Feeder, Goingout, Pro Bucureşti, Bucharest Guide, inoras.ro, Coţofana Urbană, bucuresteni.ro.

KINOdiseea este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, co-finanţat de Administraţiei Fondului Cultural Naţional, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România. Proiect cultural finanţat de Primăria Sectorului 3, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală şi Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. În cele 10 ediţii precedente, festivalul a avut peste 112.000 de participanţi.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite