Cine a fost marea iubire a actriței Carmen Galin: „Am făcut o călătorie împreună şi nu ne-am mai despărţit“

0
Publicat:

Actriță cu roluri memorabile, regretata artistă Carmen Galin a avut o singură mare iubire. Astăzi se împlinesc 3 ani de la decesul actriței, fosta soție a regizorului Dan Pița. Despre relația cu acesta, Carmen Galin obișnuia să spună că a fost o dragoste frumoasă.

Cu puțin timp înainte de a se stinge din viață, actrița a vorbit pentru fanatik.ro, despre povestea cu regizorul Dan Pița, unul dintre cei mai apreciați regizori și scenariști români.

Carmen Galin, o actriță genială FOTO Adevărul
Carmen Galin, o actriță genială FOTO Adevărul

În acel moment, era era deja un nume cunoscut în teatrul şi filmul românesc. 

Eram foarte cunoscută când l-am cunoscut pe Dan Piţa. Am făcut o călătorie împreună şi pe urmă nu ne-am mai despărţit niciodată 20 de ani”, povestea actriţa. Cu toate acestea, nu au reușit să fie împreună pentru tot restul vieții, actrița precizând că regimul comunist a fost cel care a pus capăt poveștii lor de iubire.

 „Regizorii nu aveau voie să-şi promoveze soţiile. Noi, neavând copii, nu puteam pleca împreună în străinătate, pentru că n-aveam ce să lăsăm aici”, detaliază actriţa.

Artista a mai fost căsătorită timp de 18 ani cu milionarul Dan Schneider, decedat în 2013, care i-a lăsat întreaga avere.

A fost șefă de promoție

Născută la Iaşi, pe 14 martie 1946 Eugenia- Carmen Galin s-a stins din viață pe 13 martie 2020, la vârsta de 74 de ani.

A debutat pe scena Teatrului Mic din Bucureşti, în anul doi de facultate. Pentru că a fost şefă de promoţie, i-a fost propus postul de crainic la televiziunea publică, însă l-a refuzat.

Voiam să fac teatru. Aşa că am plecat la Piatra Neamţ”, spunea ea. A fost actriţă a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, apoi a Teatrului Naţional din Bucureşti. A jucat în peste 25 de filme artistice şi de televiziune, între acestea - ”Ilustrate cu flori de câmp” (1975), de Andrei Blaier, ”Tănase Scatiu” (1976), de Dan Piţa, şi ”Zîmbet de soare” (1987), de Elisabeta Bostan.

Carmen Galin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1967, ca şef de promoţie, fiind studenta profesorilor Sanda Manu, Ion Cojar, Dinu Negreanu şi Mihai Mereuţă. A fost colegă de promoţie cu Adela Mărculescu, Ioana Bulcă, Irina Mazanitis, Ilie Gheorghe, Sybilla Oarcea, Eusebiu Ştefănescu, Mitică Popescu şi Cristina Stamate. A jucat pe scenă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1967-1970), Teatrul Naţional din Cluj-Napoca (1970-1975), Teatrul Mic din Bucureşti (1975-1990) şi Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1995).

S-a retras din viața publică în 1995

Între rolurile de film şi teatru pe care le-a interpretat de-a lungul timpului, se numără acrobata Fanny Marcelloni din ”Saltimbancii“, Cristina din ”Faleze de nisip“ (1983, regia Dan Piţa), Sita, surdomuta din ”Tănase Scatiu“ (1976, regia Dan Piţa), una dintre soţiile profetului, personajul negativ din ”Profetul, aurul şi ardelenii“ (1978), Pica, fiica personajului titular din ”Bietul Ioanide“ (1980, ecranizare după George Călinescu), avocata B. B. Mirea din ”Secretul lui Nemesis” (1987, regia Geo Saizescu), dar şi Electra din ”Trilogia antică“ a lui Andrei Şerban.

În 2016, a primit premiul de excelenţă la gala celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.  Carmen Galin este cunoscută pentru rolurile sale din cinematografie. În 1995, actriţa s-a retras complet din activitate şi din viaţa publică, dedicându-se cu discreţie unor acţiuni umanitare. În 2016, a primit premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite