Actorul român Sebastian Stan, premiat cu Ursul de Argint: „Pentru un băiețel din România, înseamnă foarte mult” VIDEO

0
Publicat:

Actorul român Sebastian Stan a câştigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal, pentru prestația sa din producţia  „A Different Man” (SUA), în regia lui Aaron Schimberg.

„Pentru un băiețel din România, înseamnă foarte mult!”, a mărturisit actorul la ridicarea premiului primit la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (Berlinala 2024).

„Ursul de Argint pentru cea mai bună performanță este acordat lui Sebastian Stan în <<A Different Man>> de Aaron Schimberg. Felicitari!”, notează pagina de Facebook a evenimentului.

Sebastian Stan a câștigat un Urs de Argint. FOTO Facebook Berlinale - Berlin International Film Fest
Sebastian Stan a câștigat un Urs de Argint. FOTO Facebook Berlinale - Berlin International Film Fest

Filmul „Dahomey" a cîștigat  Ursul de Aur pentru cel mai bun film

Producţia „Dahomey", în regia franco-senegalezei Mati Diop, a fost recompensată sâmbătă seara cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Berlinala 2024, potrivit Agerpres.

Realizat de actriţa şi regizoarea franco-senegaleză Mati Diop, în vârstă de 41 de ani, filmul „Dahomey” (Benin, Franţa, Senegal) este un documentar despre restituirea din noiembrie 2021, către Benin, a 26 de comori regale din Regatul Dahomey, jefuite în 1892 de trupele coloniale franceze. Pelicula a fost produsă de Eve Robin, Judith Lou Lévy şi Mati Diop.

„Dahomey” este a doua producţie africană care câştigă Ursul de Aur (după filmul sud-african „U-Carmen e-Khayelitsha” („Carmen de Khayelitsha”) de Mark Dornford-May, în 2005, potrivit AFP.

„În calitate de franco-senegaleză, cineastă de origine africană, am ales să fiu una dintre cei care refuză să uite, care refuză să folosească amnezia ca metodă”, a declarat la primirea premiului Mati Diop.

„Sunt solidară cu senegalezii care luptă pentru democraţie şi justiţie”, a adăugat cineasta înainte de a-şi declara, de asemenea, „solidaritatea cu Palestina”.

„A Traveler's Needs” - Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului

Al doilea trofeu ca importanţă al Berlinalei, Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului, a fost înmânat regizorului Hong Sang-soo pentru producţia „A Traveler's Needs” (Coreea de Sud).

Trofeul Ursul de Argint Premiul Juriului a fost acordat peliculei „The Empire” (L'Empire), o producţie Franţa, Italia, Germania, Belgia, Portugalia, în regia lui Bruno Dumont.

Trofeul Ursul de Argint pentru regie i-a revenit cineastului Nelson Carlo De Los Santos Arias din Republica Dominicană, pentru producţia „Pepe” (Republica Dominicană, Namibia, Germania, Franţa).

Distincţia Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar a fost acordată actriţei britanice Emily Watson pentru rolul său din producţia „Small Things like These”, în regia lui Tim Mielants.

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost acordat regizorului şi scenaristului german Matthias Glasner pentru pelicula „Dying” („Sterben”).

Premiul Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite a fost înmânat lui Martin Gschlach (Austria) pentru pelicula „The Devil's Bath” („Des Teufels Bad”, regizată de Veronika Franz şi Severin Fiala.

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat peliculei „An Odd Turn” („Un movimiento extrano”), de Francisco Lezama (Argentina). Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj a fost decernat producţiei „Remains of the Hot Day”, în regia lui Wenqian Zhang (China).

Premiul GWFF pentru cel mai bun debut a fost acordat producţiei „Cu Li Never Cries” (Vietnam, Filipine, Franţa, Singapore, Norvegia), în regia lui Lan Pham Ngoc.

Secţiunea Encounters

La secţiunea Encounters, premiul pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei „Direct Action” (Germania, Franţa), de Guillaume Cailleau şi Ben Russell. Premiul special al juriului a fost acordat peliculelor „The Great Yawn of History” (Iran), de Aliyar Rasti şi „Some Rain Must Fall” (China, SUA, Franţa, Singapore), în regia lui Qiu Yang. Distincţia pentru cel mai bun regizor la această secţiune a fost decernată cineastei braziliene Juliana Rojas pentru producţia „Cidade; Campo” (Brazilia, Germania, Franţa).

Producţia „No Other Land” (Palestina, Norvegia), de Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham şi Rachel Szor, a fost desemnată câştigătoarea premiului pentru cel mai bun film documentar.

Martin Scorsese, premiat pentru întreaga carieră 

Un Urs de Aur onorific i-a fost acordat regizorului Martin Scorsese, premiat pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a 74-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (15-25 februarie 2024), cu câteva săptămâni înaintea decernării Oscarurilor, competiţie în cadrul căreia cel mai recent film al cineastului american, „Killers of the Flower Moon”, a primit 10 nominalizări.

În premieră în istoria Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, juriul pentru competiţia principală a fost prezidat de o persoană de culoare, actriţa mexicano-kenyană Lupita Nyong'o, care a câştigat în martie 2014 Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea sa din „12 Years a Slave”. Ceilalţi membri ai juriului au fost: actorul şi regizorul Brady Corbet (SUA), regizoarea Ann Hui (Hong Kong, China), regizorul Christian Petzold (Germania), regizorul Albert Serra (Spania), actriţa şi regizoarea Jasmine Trinca (Italia) şi scriitoarea Oksana Zabuzhko (Ucraina).

Producţia „On the Adamant” („Sur l'Adamant”), în regia lui Nicolas Philibert, a fost recompensată cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la precedenta ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care s-a desfăşurat între 16 şi 26 februarie 2023.

FilmePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite