Ce înseamnă reducerea riscurilor asociate fumatului? O abordare progresivă, pragmatică şi viabilă - politicile de sănătate publică ar trebui să se bazeze pe dovezi ştiinţifice

Ce înseamnă reducerea riscurilor asociate fumatului? O abordare progresivă, pragmatică şi viabilă - politicile de sănătate publică ar trebui să se bazeze pe dovezi ştiinţifice

Dr. David O’Reilly, Director pentru cercetare ştiinţifică în cadrul BAT

Reducerea riscurilor asociate fumatului (Tobacco Harm Reduction – THR) reprezintă o strategie de sănătate publică care urmăreşte să minimizeze impactul negativ al fumatului asupra sănătăţii prin încurajarea fumătorilor, care altfel ar continua să fumeze, să treacă complet la produse alternative cu risc redus*.

Deşi aceste produse alternative conţin nicotină, ele nu implică arderea tutunului, care provoacă cea mai mare parte a riscurilor asociate fumatului. Dr. David O’Reilly, Director pentru cercetare ştiinţifică în cadrul BAT,  explică de ce THR este o modalitate progresivă, pragmatică şi realizabilă de a reduce riscurile şi impactul asupra sănătăţii cauzat de fumat. 

În ce constă abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului (Tobacco Harm Reduction – THR) şi de ce este aceasta relevantă? 

Conceptul de reducere a riscurilor se referă la faptul că majoritatea dintre noi ne implicăm zilnic în diferite acţiuni care implică riscuri, precum şofatul, de exemplu, şi căutăm modalităţi de reducere a acestor riscuri – purtăm centură de siguranţă, ca să continui exemplul. Reducerea riscurilor asociate fumatului are la bază principii similare: este o strategie de politică publică în domeniul sănătăţii prin care se recunoaşte impactul fumatului asupra sănătăţii şi se caută modalităţi de reducere a acestuia.

Prin intermediul acestei abordări, fumătorii sunt încurajaţi să renunţe la acest obicei şi, dacă nu doresc acest lucru, să înlocuiască fumatul cu produse alternative cu risc redus*. Aceste produse conţin nicotină, dar nu implică arderea nocivă a tutunului, care generează substanţe nocive corelate cu bolile asociate fumatului. 

Într-o lume în care peste 1 miliard de oameni continuă să fumeze în ciuda riscurilor la adresa sănătăţii, este important să existe alternative precum produse pentru vapat sau produse cu nicotină pentru uz oral, dar şi informaţii clare despre utilizarea lor, pentru ca fumătorii să fie încurajaţi să le adopte ca alternativă la fumat. Portofoliul BAT include produse plăcute cu risc redus* destinate utilizatorilor adulţi, care pot oferi satisfacţia dorită de aceştia, fără a implica însă arderea nocivă a tutunului. Produsele noastre respectă cele mai înalte standarde de calitate şi testare. 

În ce mod sprijină BAT reducerea riscurilor asociate fumatului? 

Sunt ani buni deja de când cercetăm o modalitate de a reduce impactul afacerii noastre asupra sănătăţii. Şi avem mai multe direcţii de acţiune. În primul rând, afacerea noastră trebuie să fie construită pe produse remarcabile pe care fumătorii adulţi doresc să le folosească şi să le găsească satisfăcătoare. 

În al doilea rând, dezvoltarea portofoliului nostru de produse cu risc redus* este susţinută de ştiinţă derulată la cel mai înalt nivel. Astăzi, prin intermediul abordării noastre unice de a dezvolta un portofoliu multicategorie, oferim o gamă diversă de produse cu risc redus*, precum produse de vapat, produse care încălzesc tutunul şi produse cu nicotină pentru uz oral în peste 57 de pieţe din întreaga lume. Acest lucru este posibil prin accentul pe care îl punem pe ştiinţă şi inovaţie în cadrul BAT. 

Ne-am asumat ca obiectiv dezvoltarea unui viitor diferit pentru fumători, pentru societate şi pentru afacerea noastră. Şi suntem pe drumul cel bun: în prezent, 19,4 milioane de consumatori au ales produsele noastre care nu implică arderea tutunului, în creştere cu circa 5 milioane faţă de 2021. Este un progres încurajator pentru noi şi ne dorim să facem mai mult în acest sens. 

Care sunt principalele provocări în ceea ce priveşte reducerea riscurilor asociate fumatului? 

Unul dintre principalele provocări este să ne asigurăm că fumătorii înţeleg că produse precum cele pentru vapat sau cele care încălzesc tutunul sunt mai puţin riscante decât fumatul* - vapatul, spre exemplu, este cu până la 95% mai puţin riscant, potrivit unor instituţii de sănătate publică. Cu toate acestea, diverse studii de piaţă arată că oamenii le consideră în mod eronat la fel de nocive ca fumatul.

Ceea ce nu este adevărat. 

Este nevoie de o mai bună înţelegere a ceea ce este nicotina. Şi a ceea ce nu este, în aceeaşi măsură. Nicotina în sine nu este o substanţă canceringenă, ea nu cauzează cancer. Arderea tutunului şi inhalarea fumului sunt cauzele recunoscute pentru riscurile asociate fumatului. Să fim clari: deşi nicotina poate cauza dependenţă şi nu este lipsită de riscuri, este utilizată de zeci de ani în produse medicinale aprobate, disponibile fără reţetă în majoritatea ţărilor. 

Furnizarea de informaţii clare şi uşor de înţeles pentru fumătorii adulţi trebuie să facă parte din strategia de reduce a riscurilor asociate fumatului, deoarece este important ca fumătorii să aibă informaţii exacte care să le permită să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. Astfel creştem oportunitatea de a reduce riscurile pentru sănătate cauzate de fumat pentru indivizi şi pentru societate. 

De ce sunt atât de importante dovezile ştiinţifice? 

Toate politicile solide de sănătate publică ar trebui să se bazeze pe dovezi ştiinţifice; dovezi care informează şi care permit guvernelor, autorităţilor de reglementare şi consumatorilor să evalueze şi să înţeleagă modul în care un produs sau o abordare ar putea fi utilizată în beneficiul societăţii. 

BAT dezvoltă produse inovatoare bazate pe dovezi ştiinţifice solide, care demonstrează potenţialul lor de risc redus* faţă de fumat. Investim resurse semnificative în cercetare, cu o echipă de peste 1.500 de specialişti în cercetare şi dezvoltare care lucrează la generarea de noi date şi produse. Aceste informaţii şi dovezi sunt publicate, fie că sunt pozitive sau negative, deoarece considerăm că transparenţa este fundamentală pentru progresul ştiinţific şi pentru o înţelegere corectă. 

Cum au evoluat produsele alternative cu nicotină şi ce perspective de viitor aveţi? 

Cred că viitorul nicotinei nu se va baza pe un produs individual, ci pe o gamă de produse diferite, care pot satisface preferinţele diferite ale consumatorilor. Ştim că piaţa produselor alternative cu nicotină este fragmentată - nu toţi consumatorii îşi doresc acelaşi lucru. 

Prima ţigară electronică, lansată pe piaţă în 2003, era un dispozitiv foarte simplu. Astăzi, la BAT, oferim o gamă de produse pentru vapat, precum şi produse de încălzire a tutunului şi produse cu nicotină pentru uz oral. 

Cred cu tărie că reducerea riscurilor asociate fumatului este o abordare progresivă, pragmatică, realizabilă şi, totodată, o soluţie viabilă. Prin intermediul său, fumătorii sunt deja sprijiniţi şi încurajaţi să aleagă produse alternative la fumat, ceea ce ar trebui să determine continuarea inovaţiei în dezvoltarea produselor, o mai mare satisfacţie a consumatorilor şi, în cele din urmă, mai mulţi consumatori care să ia aceeaşi decizie. Ceea ce poate fi doar un lucru bun pentru sănătatea publică şi pentru un viitor mai bun. 

Cel mai recent Raport despre ştiinţă şi inovaţie este disponibil cu informaţii suplimentare despre abordarea companiei în privinţa reducerii riscurilor asociate fumatului. 

www.bat-science.com 

*Bazat pe dovezi ştiinţifice şi presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri şi pot crea dependenţă 

Articol susţinut de BAT

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările