Stresul este contagios. Ce metode simple poţi aplica pentru a-l reduce

Stresul este
contagios. Ce metode simple poţi aplica pentru a-l reduce

Grădinăritul este o metodă foarte eficientă de relaxare

Fie că este vorba despre un şef agitat, fie că e vorba despre un partener de viaţă care este mereu nemulţumit şi îngrijorat, traiul lângă o persoană stresată te poate îmbolnăvi de anxietate sau depresie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un studiu german a arătat că stresul este contagios şi că, o persoană care vine în contact cu o alta care a suferit, să spunem, un traumatism major de tipul unui accident de maşină ajunge în scurtă vreme să-şi facă griji suplimentare. „Ajungi să te întrebi dacă nu cumva o astfel de nenorocire te poate lovi şi pe tine“, explică doctorul Ken Yeager, profesor asociat de psihiatrie la Centrul Medical al Universităţii Wexner din Ohio, citat de health.com.

Oricare ar fi motivele de stres şi sunt multe, psihologii ne asigură că putem lua câteva măsuri simple prin care îl putem ţine sub control.

Astfel, psihologul american Leslie Carr  afirmă că trezitul devreme care ne dă posibilitatea să avem 15-20 de minute doar pentru noi înşine ne ajută să facem faţă provocărilor zilei. „Multe persoane îşi încep ziua ca o rachetă şi este foarte posibil ca nimic să nu meargă cum trebuie. Rezervaţi-vă puţin timp dimineaţa doar pentru voi. Gândiţi-vă în timp ce vă beţi cafeaua la ţelurile acelei zile sau citiţi ceva care să vă motiveze. Veţi observa că o zi nebună se poate transforma într-una mai normală“.

Studiile au arătat că roşu este o culoare care excită, în timp ce albastru, gri sau verde sunt relaxante. Ştiind câteva principii despre teoria culorilor ne putem amenaja un spaţiu prietenos de muncă sau de odihnă.

Dacă ai o zi în care nimic nu-ţi merge, ajută să-şi vizualizezi stresul. „Imaginează-ţi gândurile ca pe nişte norişori care plutesc deasupra ta. Când reuşeşti să îţi priveşti gândurile ca pe nişte obiecte care vin şi se duc eşti mai puţin predispus la stări neplăcute, ca şi la emoţii negative“, este de părere dr. Erin Olivo, profesor asistent de psihologie la Universitatea Columbia.

O altă metodă eficientă şi, totodată, amuzantă, de calmare este aceea de a urmări filmuleţe cu pisici. Viizionarea unor filmuleţe haioase la finalul unei zile stresante ajută creierul să se relaxeze. La fel şi grădinăritul care, ca orice activitate care implică manualitate şi focusarea pe alte tipuri de activităţi ajută mintea să rupă spirala stresului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: