Au fost identificate peste 100 de gene asociate cu un risc ridicat de schizofrenie. Studiu

Au fost
identificate peste 100 de gene asociate cu un risc ridicat de schizofrenie.
Studiu

Descoperirea de noi gene care predispun la risc ajută la dezvoltarea de noi strategii de tratament

Descoperirea „oferă un indiciu cu privire la modul în care ar putea fi dezvoltate strategiile de intervenţie“, graţie unei  „mai bune înţelegeri a modului în care aceste gene predispun la risc în perioada prenatală“, a explicat Li Bingshan, de la Institutul de Genetică Vanderbilt din Statele Unite, unul dintre autorii principali ai studiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit 104 gene cu risc ridicat de schizofrenie. Una dintre gene este bănuită a fi răspunzătoare de dezvoltarea tulburărilor de spectru autist, se menţionează în cercetare, potrivit agerpres.ro.
Schizofrenia este o boală mintală cronică, gravă, caracterizată de pierderea contactului cu realitatea, lipsa expresiilor emoţionale şi dificultăţi cognitive. Medicamentele actuale pot ameliora simptomele, însă această afecţiune nu are leac.

Cercetarea sugerează că această tulburare mintală ar putea fi detectată şi tratată înainte de instalarea simptomelor.

O cercetare anterioară realizată la nivelul întregului genom a identificat peste o sută de poziţii fixe, pe diferiţi cromozomi, asociaţi schizofreniei, însă aceştia ar putea să nu fie situaţi în zonele în care sunt localizate genele cu risc ridicat deoarece respectivele poziţii pot regla activitatea genelor la distanţă, au notat cercetătorii.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature Neuroscience.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: