Un test care depistează cancerul în zece minute a fost dezvoltat de australieni. Ingredientul secret? Aurul

Un test care depistează
cancerul în zece minute a fost dezvoltat de australieni. Ingredientul secret? Aurul

Cancerul ar putea fi depistat în urma unui test de sânge în care este analizat ADN-ul circulant

Cercetătorii australieni au dezvoltat un test care detectează prezenţa celulelor canceroase oriunde în organism, potrivit unui nou studiu citat de CNN.  Testul nu este scump, însă nu arată unde şi cât de gravă este boala.

Ştiri pe aceeaşi temă

O nouă abordare în detectarea cancerului: diagnostic în doar 10 minute şi costuri mult mai mici decât actuala „biopsie lichidă“, potrivit unui studiu publicat în revista „Nature Communications“.

Cercetătorii australieni au descoperit o curioasă diferenţă între AND-ul celulelor sănătoase şi cel al celulelor canceroase, iar această descoperire ar putea duce la un nou test de sânge pentru punerea în evidenţă a bolii.

Diferenţa? AND-ul celulelor canceroase are o afinitate puternică pentru aur, potrivit noii cercetări.  Această caracteristică pare să fie comună pentru toate celulele canceroase, în general. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat acest test utilizând nanoparticule de aur pentru a detecta cancerul. Aceste particule de aur colorează cancerul în mod diferit.

„Este vizibilă diferenţa chiar şi cu ochiul liber, atât de simplu este“, a declarat profesorul Matt Trau, unul dintre autorii principali ai studiului realizat la Institutul de bioinginerie al Universităţii din Queensland, Australia.

În orice caz, testul se află în fază preliminară şi este nevoie de mai multe studii clinice înainte ca acesta să poată fi util pentru pacienţi, au spus experţi din domeniu pentru Live Science care au salutat noua descoperire a australienilor.

Până acum testul a fost efectuat pe 200 de mostre furnizate de pacienţi cu cancer şi de persoane sănătoase şi a avut o acurateţe de peste 90%.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: