Sinteza de vitamina D începe în aprilie. Cum se manifestă carenţa la copii

Sinteza de vitamina
D începe în aprilie. Cum se manifestă carenţa la copii

Zilele însorite sunt ideale pentru a te juca în aer liber

Vitamina D este cunoscută în special pentru rolul ei în metabolismul calciului şi în formarea unor oase puternice şi sănătoase. În plus, această vitamină produsă de organism sub influenţa razelor solare contribuie şi la diferenţierea şi maturarea celulelor sângelui şi la funcţionarea normală a sistemului imunitar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datorită localizării ţării noastre, între octombrie şi aprilie, gradul de însorire este insuficient pentru sinteza cutanată a vitaminei D şi, de aceea,în acestă perioadă singurele surse sunt cele alimentare.

Deficitul – factor de risc pentru infecţii şi alergii

Din aprilie însă şi până în septembrie, sinteza de vitamina D poate fi făcută şi prin expunerea la soare.

De aceea, atât pentru adulţi, dar mai ales pentru copii este foarte indicată practicarea jocurilor şi a sporturilor în aer liber. Aceste activităţi au avantajul că favorizează sinteza de vitamina D şi contribuie astfel de la fixarea calciului în oase.

Deficitul de vitamin D la copii se manifestă prin deficit de creştere şi de mineralizare a oaselor, cu deformarea acestora – rahitism. Totodată, lipsa vitaminei D este considerată factor de risc pentru infecţii şi alergii.

La persoanele adulte, carenţa a fost asociată cu incidenţa crescută a unor forme de cancer, boli cauzate de un deficit immunologic, diabet de tip II, hipertensiune arterială sau insuficienţă cardiacă.

Surse alimentare de vitamina D

Principalele surse alimentare de de vitamina D sunt ficatul, peştele gras – codul, somonul - sau uleiul de peşte şi gălbenuşul de ou.

Fortifierea în vitamina D a alimentelor bogate în calciu  - lactatele - sau a celor care se consumă cu lactate  - de exemplu, cerealele de mic dejun - este un alt mijloc de a creşte absorbţia calciului şi de prevenire a rahitismului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările