„Nu s-a schimbat nimic, suntem destul de pudici, avem complexe“. Cinci mituri frecvente despre hemoroizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boala hemoroidală este foarte frecventă în societatea modernă
Boala hemoroidală este foarte frecventă în societatea modernă

Boala hemoroidală este foarte frecventă în societatea modernă. Potrivit statisticilor, jumătate din populaţia planetei ajunge să sufere la un moment dat de hemoroizi.

Cu toate că fac parte din viaţa noastră, încă ştim prea puţine lucruri despre hemoroizi. De ce apar, ce îi favorizează, cât sunt de periculoşi, care e tratamentul corect? Ne este ruşine să apelăm la ajutor de specialitate şi căutăm răspunsuri pe forumuri şi în articole citite pe ascuns, pe internet.

Multe nu au o bază ştiinţifică, sunt doar mituri care pot agrava şi mai mult situaţia. Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg la OK Medical, face puţină lumină în acest caz şi demontează cinci dintre cele mai răspândite idei preconcepute.

1.Nu sunt periculoşi, nu e neapărat necesar să merg la medic.

Realitate: Hemoroizii în sine nu pun viaţa în pericol. Dau, într-adevăr, probleme supărătoare, precum: durere şi disconfort în timpul defecării, senzaţie de mâncărime, de arsură locală, sângerări uneori foarte puternice, suprainfecţii şi inflamaţii. Stilul de viaţă nesănătos şi unele greşeli de zi cu zi îi pot agrava – atunci cresc în dimensiuni, se complică, apărând aşa-numitele tromboze sau cheaguri de sânge. Însă nici acestea sunt cele mai mari pericole. Potrivit medicului Dan Andronesi, adevăratul risc este faptul că oamenii ignoră boala sau se diagnostichează singuri cu „hemoroizi” şi se tratează după ureche, când de fapt acolo pot fi tromboze, fisuri, abcese sau chiar cancere. „Au simptome comune. Pacienţii se gândesc că sunt hemoroizi, însă poate fi o tumoare, un cancer, pot avea un abces, o fisură, o tromboză... Sunt foarte multe şi fiecare se rezolvă diferit. Dacă stau foarte mult şi au o tumoră acolo, ea poate deveni inoperabilă sau poate progresa spre metastaze. De obicei, oamenii vin în stadii destul de avansate, când nu mai pot. Nu s-a schimbat nimic în această mentalitate, suntem destul de pudici, avem complexe”, atrage atenţia specialistul.

2. Singuri au apărut, singuri vor trece de la sine, la un moment dat

Realitate: Din păcate, avem o veste proastă - hemoroizii nu vor trece niciodată de la sine. „Hemoroizii sunt vene dilatate din plexul venos hemoroidal, asemănătoare cu varicele. Aceste vene, odată mărite, nu au cum să se micşoreze, nu s-a descoperit nicio substanţă activă medicamentoasă care să aibă acest efect asupra lor. Hemoroizii nu trec de la sine, dimpotrivă, cresc încet, încet, până în stadii avansate”, avertizează specialistul OK Medical, clinică specializată în diagnosticul şi tratamentul hemoroizilor.

3. Trebuie categoric evitată constipaţia

Realitate: Da, scaunele tari, dificil de eliminat, pun şi mai mare presiune pe venele hemoroidale, putându-le leza. Însă nu trebuie căzut în extrema cealaltă şi exagerat cu remediile laxative care provoacă diaree. „Perioadele lungi de diaree sunt de evitat deoarece produc nişte modificări, scaunul devine mai acid şi afectează vascularizaţia”, precizează medicul.

4. Există o mulţime de geluri şi de creme la farmacie care îi pot trata

Realitate: După studii şi cercetări amănunţite, specialiştii au certitudinea că niciun tratament administrat local (creme şi geluri) şi niciun tratament înghiţit (remedii naturiste sub forma ceaiurilor şi pastilelor) nu pot vindeca boala hemoroidală. „Aceste tratamente locale promovate destul de agresiv nu fac altceva decât să niveleze mucoasa, să o vindece pe moment şi să amelioreze simptomatologia, dar lasă mai departe să crească hemoroizii şi, bineînţeles, cu apariţia de complicaţii din ce în ce mai grave, mai frecvente. Boala îşi vede mai departe de evoluţie.  Mai mult decât atât, automedicaţia aceasta poate încurca un diagnostic care ne poate salva viaţa, cum sunt tumorile sau diversele boli inflamatorii colonice”, mai spune dr. Dan Andronesi. „Un pacient care prezintă sângerări anale se prea poate să aibă hemoroizi, dar poate avea asociat şi un cancer de rect, care se manifestă tot prin sângerare. Vă daţi seama că tratamentul naturist nu doar că nu vindecă hemoroizii, ci întârzie diagnosticul şi tratamentul unei afecţiuni grave, cu consecinţe nefaste. Tratamentele nemedicale administrate de neprofesionişti, de multe ori doar după criterii comerciale, fără un diagnostic clar de boală, sunt foarte periculoase. Nimeni nu spune că nu ai voie să bei ceai natural pentru constipaţie, spre exemplu, sau să foloseşti anumite unguente care au în compoziţie produse naturale. Toate acestea pot ajuta, dar indicaţia trebuie să fie clară şi, foarte important, să fie făcută doar de un specialist, după o diagnosticare corectă”, completează conf. Dr. George Dindelegan, expert OK Medical.

5. Tratamentul medical e foarte dureros

Realitate: Medicina a avansat şi, mai nou, există soluţii cu disconfort redus. Dacă e făcut în stadii incipiente, tratamentul e minim invaziv, nedureros, cu recuperare rapidă. Fototermocoagularea în spectru infraroşu, spre exemplu, presupune aplicarea de energie termică pe hemoroizi, cu ajutorul unor dispozitive moderne. Energia coagulează proteina din ţesuturile afectate şi va genera o cicatrice, care se va vindeca uşor. O altă metodă este ligatura cu benzi elastice. Aşa cum sugerează şi numele, implică aplicarea unor benzi de cauciuc la nivelul hemoroizilor, având ca scop întreruperea aceluiaşi flux sanguin către zona afectată. Nevascularizaţi, aceştia vor cădea de la sine. „Până să apară procedeele moderne, exista tratamentul clasic chirurgical prin care fiecare hemoroid se exciza. Aici, avantajul e că suferinţele sunt foarte mici, uneori insesizabile de unii pacienţi”, dă asigurări medicul Dan Andronesi.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite