Pentru liderii de nivel C din sistemul medical, procesul a scos la suprafaţă o serie de obstacole, dar şi oportunităţi de creştere. Putem observa acum că ecosistemele medicale care includ spitale inteligente, digitalizate şi interconectate au devenit centre de informare privind îngrijirea şi sănătatea, pentru comunităţile mai extinse. Aceste ecosisteme vor crea legătura între îngrijirea de la spital la cea de acasă, oferind experienţe interactive pentru beneficiari şi modele de servicii independente de dispozitivele utilizate până acum.

Construirea unui ecosistem de îngrijire avangardist

Pandemia globală COVID-19 ne-a arătat importanţa de a deveni mai buni la dimensionarea spaţiului aferent terapiei intensive (UTI) şi non-UTI, locaţiilor de testare şi triaj (şi acum de vaccinare), la monitorizarea la distanţă şi la facilitarea unei tranziţii eficiente de la îngrijirea în cadrul spitalului la îngrijirea în afara lui. În viitorul apropiat, spitalele mari vor include UTI portabile care vor fi conectate la unităţi mobile şi la centre la nivelul comunităţilor prin infrastructură digitală. Personalul din aceste centre de îngrijire coordonate centralizat vor susţine fluxul de pacienţi şi vor gestiona resursele de la distanţă pentru a trimite specialişti şi echipamente acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Sistemele de îngrijire de înaltă performanţă ale viitorului vor fi create astfel încât să valorifice datele şi noile tehnologii pentru a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea prin metode digitale şi a asigura o îngrijire mai bună prin metode precum diagnosticarea cu precizie, îngrijirea virtuală spital-acasă şi telemedicină. În locul unei locaţii fixe, spitalul viitorului reprezintă o reţea descentralizată, dar conectată, de locaţii cu opţiuni de îngrijire virtuală. Acest sistem este suficient de flexibil pentru a livra servicii de îngrijire cu un nivel de complexitate înalt pentru un număr mare de pacienţi noi în locaţii în continuă evoluţie, continuând să ofere îngrijirea de rutină celorlalţi pacienţi.

Acces la îngrijire de  mai mare calitate şi mai convenabilă

Definiţia şi caracteristicile îngrijirii vor continua să se transforme la nivel global. Este posibil ca în viitor unităţile mobile să ajungă la uşa unui pacient, unde asistenul medical să poată efectua o examinare în persoană, chiar în vehicul, în timp ce primeşte consiliere de la distanţă de la un medic printr-o sesiune video. Philips testează acest concept, de spital care vine la tine, cu unităţi mobile în oraşele Aomori şi Ina din Japonia, unde populaţia înregistrează un grad de îmbătrânire rapidă şi unde există un deficit de unităţi medicale şi de personal. În India, Philips a lucrat cu parteneri locali pentru a crea şi implementa o soluţie UTI mobilă. Institutul Masina Heart utilizează această soluţie UTI pre-fabricată şi transportabilă ca o unitate avansată de îngrijire cardiacă pentru ca procedurile cardiace să fie fezabile, oferind în acelaşi timp îngrijire şi pacienţilor COVID-19.

Ecosistem medical dinamic de la spital la locuinţa pacientului 

Îngrijirea medicală va deveni, de asemenea, mai centrată pe pacienţi şi mai personalizată. Tehnologia medicală digitală la distanţă poate încuraja o abordare mai holistică, longitudinală şi, nu în ultimul rând, mai avantajoasă din perspectiva costurilor. Modelul de îngrijire virtuală presupune ca pacienţii să fie monitorizaţi constant acasă, lucru ce oferă un control mai bun asupra populaţiei de pacienţi şi o presiune mai redusă asupra unităţilor de îngrijire acută.

Pentru cei care suferă de boli cronice sau care au fost externaţi recent după ce au beneficiat de îngrijire în spital, senzorii biometrici pot transmite constant semnale vitale precum ritmul cardiac şi frecvenţa respiratorie către algoritmi care vor notifica echipele de îngrijire, în cazul în care apar dereglări. Astfel, spitalele pot anticipa când pacienţii au nevoie de îngrijire medicală, precum şi unde şi când vor avea nevoie de paturi suplimentare, echipamente sau personal.

Co-crearea viitorului îngrijirii medicale

Există o nevoie clară de a regândi îngrijirea ca pe un ecosistem care se extinde de la spital acasă. Pentru a aborda aceste schimbări fundamentale, liderii de nivel C din sectorul medical îşi regândesc strategiile de business pentru a obţine economii de scară, pentru a transforma datele disparate în acţiuni şi a genera experienţe şi abordări bazate pe bunăstare. Cea mai bună metodă de a prezice viitorul este de a-l crea. Avem capabilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a adapta şi a adopta tehnologii noi, care conectează toate părţile implicate pentru o îngrijire mai bună, oricând şi în orice locaţie. Pentru a obţine un ecosistem matur de îngrijire, liderii executivi de nivel C din domeniul medical au nevoie de soluţii integrate, flux de lucru îmbunătăţit, modele de business flexibile şi parteneriate strategice pentru ca pacienţii, personalul şi activitatea lor să fie mereu în stare bună de sănătate.

# # #

Disclaimer: Nu toate produsele sau servicii sunt disponibile în toate zonele geografice.

Acest articol a fost dezvoltat de Philips împreună cu Insider Studios şi a fost publicat pe Insider în martie 2021.