Carnea la grătar este la fel de periculoasă precum ţigările. Cum motivează medicii

Carnea la grătar este la fel de periculoasă precum ţigările. Cum motivează medicii

Specealiştii atrag atenţia că funinginea care se produce în timp ce facem carne pe grătar, după ce a ajuns în organism rămâne definitiv în plămân şi produce efecte ireversibile Foto :Pixabay

Gudronul, un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui si a frunzelor, precipită în funigine şi se depune în plămânul unui fumător şi rămâne acolo. Substanţa este produsă de orice materie arsă, indiferent că vorbim despre ţigări sau de carnea preparată la grătar, pe foc direct. „Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi”, avertizează speciaţiştii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă luaţi gudron dintr-un grătar, îl duceţi direct în ficat. Acest organ este un reactor chimic , dar nu poate să îl prelucreze. Deci va fi aruncat în sânge. Şi după o ţigară, gudronul intră direct în sânge. În artere produce stres oxidativ, deci aterosleroza poate apare devreme. Atero-scleroza e cea care produce accident vascular cerebral şi infarct miocardic, potrivit unui reportaj realizat de emisiunea Ce se întâmplă doctore? (CSID).

 „Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!” explică dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată de la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
 
„Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plăman. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn.  Funinginea rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă. Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi. E greu să vedeţi aceste efecte cu ochiul liber”, explică dr Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările