Lipsa de concentrare, foamea continuă şi agresivitatea, printre semnele care te dau de gol că nu dormi destul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somnul insuficient poate avea numeroase efecte negative asupra comportamentului nostru FOTO: Shutterstock
Somnul insuficient poate avea numeroase efecte negative asupra comportamentului nostru FOTO: Shutterstock

Somnul este foarte important pentru starea de sănătate fizică şi mentală. Un om poate rezista fără pic de mâncare timp de maximum 45 de zile, însă lipsa odihnei poate avea repercusiuni mult mai rapid asupra organismului.

Durata şi calitatea somnului au un impact deosebit de important asupra corpului uman iar consecinţele odihnei necorespunzătoare sunt numeroase, de la banala stare de somnolenţă, la pierderea capacităţii de concentrare şi chiar instalarea comportamentului agresiv.

Iată câteva semne care pot semnala că nu dormi suficient.

Adormi în mai puţin de 5 minute de la momentul în care te-ai întins pe pat - deşi poate părea un semn bun, adormirea într-un timp atât de scurt este semnul privării de odihnă, potrivit specialiştilor de la Institutul Naţional Neurological Disorders and Stroke.

Ai un comportament  impulsiv - o prăjitură mâncată la prima oră sau cumpărarea unui obiect vestimentar scump nu sunt lucruri care să îţi stea în caracter însă totuşi le faci?  De vină e posibil să fie cortexul prefrontal, zona din creier care este afectată de lipsa de somn.

Această regiune din creier este considerată centrul de comandă al creierului şi este implicată în procesele de luare a deciziilor, determinarea comportamentului, a asocierilor vizuale  şi a capacităţii de atenţie, spune Shelby Harris, medic la Centrul Medical Montefiore din New York.

Somnul insuficient duce la o judecată mai slabă şi la un comportament impulsiv, la o alimentaţie dezechilibrată, iritabilitate, schimbări de dispoziţie şi nervozitate.

Nu-ţi găseşti cuvintele – nu e de mirare dacă gândeşti ceva şi altceva scoţi pe gură. Lipsa somnului îţi afectează lobul frontal, asociat cu abilitatea de comunicare, cu creativitatea şi gândirea constructivă.

Uiţi lucruri – cheile lăsate în altă haină, ziua de naştere a unui prieten apropiat sau numele unui coleg uitate pot semnala faptul că nu dormi destul. Odihna corespunzătoare consolidează memoria.

Îţi este mai foame decât de obicei – privarea de somn poate creşte pofta de mâncare din cauza dezechilibrului a doi hormoni importanţi, leptina şi grelina. Leptina este cea care semnalează creierului că ai mâncat suficient iar grelina este cea care anunţă senzaţia de foame.

Dacă nu este păstrat un echilibru între aceşti doi hormoni, există un mare risc să mâncăm necontrolat, la ore complet nepotrivite şi în cantităţi destul de mari, astfel că greutatea şi starea generală de sănătate vor avea de suferit.

Nu te poţi concentra – incapacitatea de a fi atent e un alt semn că ar trebui să dormi ceva mai mult. Pe lângă acest lucru, lipsa somnului îţi poate încetini viteza de reacţie, motiv pentru care numeroase accidente rutiere au ca principală cauză odihna necorespunzătoare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite