Cinci obiceiuri neaşteptate care ne pot strica somnul

Cinci obiceiuri neaşteptate care ne pot strica somnul

Cinci obiceiuri neaşteptate care ne pot strica somnul. FOTO: Shutterstock.

Chiar dacă poate părea simplu la prima vedere, păstrarea unui somn odihnitor necesită mai multă atenţie din partea noastră decât am crede. Cele opt ore de somn, care pentru unii pot fi mai multe sau chiar mai puţine, sunt vitale pentru menţinerea sănătăţii noastre.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totuşi, unele persoane se pot confrunta cu tulburări ale somnului, însă nu de fiecare dată acestea au la bază o problema serioasă de sănătate, ci pur şi simplu obiceiuri care ne îndepărtează de lumea viselor.

1. Alimentaţia incoerentă

Jurnaliştii de la Huffington Post scriu că pentru a avea un somn odihnitor o primă regulă ar fi să ne păstrăm mesele la ore regulate. Studiile arată că obiceiurile alimentare incoerente ne pot afecta somnul. Dacă dorim să mâncăm cina mai târziu nu este o problemă, atâta timp cât facem din acest lucru un obicei.

2. Mirosul mentolat al pastei de dinţi

Doarece nu vă putem recomanda să renunţaţi să vă spălaţi pe dinţi înainte de culcare, o măsură mai eficientă pentru a scăpa de mirosul mentolat ar fi să încercaţi noi tipuri de paste de dinţi. Cercetările sugerează că mirosul de mentă stimulează creierul, ceea ce ne face să rămânem treji. Alte arome ale pastei de dinţi v-ar putea ajuta să vă recăpătaţi somnul odihnitor.

3. Cititul înaintea somnului

Deşi înainte de culcare mulţi dintre noi reuşesc să aibă un minim răgaz pentru a citi cartea preferată, activitatea cerebrală intensă înaintea somnului ne poate face să avem un somn de calitate slabă.

4. Fumatul

Chiar şi o singură ţigară fumată seara, cu gândul că ne-ar putea calma pentru somn, are un efect invers pentru odihna noastră. Pe lângă senzaţia de calmare, nicotina are capacitatea de a stimula organismul şi de-al face în consecinţă să adoarmă mai greu.

5. Aroma de lămâie

Ceaiul cu lămâie poate fi deseori o alternativă foarte bună la cafea, mai ales după cină. Însă chiar şi aşa, mirosul de lămâie (sau de alte citrice) are capacitatea de a stimula activitatea creierului şi de a creşte nivelul de energie.


Citeşte şi:

 
Orele pe care le petreci dormind sunt esenţiale pentru recâştigarea energiei de care ai nevoie în ziua următoare, dar mai ales pentru sănătatea ta.
 
 
Ne petrecem o treime din viaţă dormind, iar mare parte din acest timp dedicat refacerii fizice şi psihice este acompaniată de vise. Cu toţii visăm, dar frecvenţa cu care se petrece acest proces şi capacitatea de a ne aminti ceea ce ne-a înspăimântat sau ne-a făcut să zâmbim în somn diferă de la persoană la persoană.
 
 
Mulţi dintre noi am întâlnit oameni care nu par niciodată obosiţi. Chiar dacă la prima vedere am putea crede că aceste persoane se bucură de luxul de a dormi mai mult, cercetătorii ne anunţă că răspunsul trebuie căutat în altă parte, scriu cei de la „Huffington Post“. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările