Legumele cu frunze verzi ajută oasele să rămână puternice

Legumele cu frunze verzi ajută oasele să rămână puternice

Spanacul conţine vitamine şi nutrienţi care fac oasele puternice

Spanacul, ştevia, broccoli, prazul, sparanghelul şi salată verde conţin vitamine şi nutrienţi necesari întăririi sistemului osos: vitamina K, magneziu, siliciu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Osteoporoza este o afecţiune des întâlnită mai ales în rândul femeilor. Ea înseamnă oase fragile, predispuse la fracturi şi care se pot rupe chiar şi la cel mai mic efort depus.

Alimentaţia este aliatul principal pentru menţinerea stării noastre de sănătate şi un element-cheie pentru un sistem osos puternic. De asemenea, un stil de viaţă activ şi practicarea exerciţiilor fizice, pot încetini efectul de demineralizare al oaselor. Mersul pe bicicletă, urcatul scărilor, yoga, tenisul, sunt activităţi recomandate pentru întărirea oaselor.

Ce găsim în legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în calciu care ajută la îmbunătăţirea sistemului osos. Spanac, ştevie, broccoli, praz, sparanghel sau salată verde, toate conţin vitamine şi nutrienţi necesari întăririi sistemului osos: vitamina K, magneziu, siliciu.

La rândul lor, cerealele sunt bogate în fibre, carbohidraţi, vitamine, minerale, iar prezenţa lor în alimentaţie contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a  sistemului osteo-articular. Din categoria cerealelor integrale fac parte fulgii de ovăz, grâul, ovăzul integral, secara integrală. Acestea pot fi perfect integrate în dietă ca bază pentru micul dejun sau ca gustare, în oricare moment al zilei.

Siliciul contribuie la sănătatea oaselor

„Între consumul moderat de bere şi sănătatea oaselor pare să existe o legătură pozitivă. Componenta de siliciu din bere poate contribui la unele dintre aceste efecte pozitive, iar cercetări recente par să confirme că siliciul joacă un rol important în păstrarea sănătăţii oaselor, spune dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Un DMO - densitate minerală osoasă - mare indică oase puternice, iar studii experimentale arată că DMO a şoldurilor bărbaţilor creşte cu 3,4-4,5% odată cu consumarea a aproximativ 600 mililitri de bere pe zi. Aceeaşi cantitate de bere a mărit DMO a şoldurilor şi coloanei vertebrale la femeile aflate în perioada postmenopauză, cu 5-8,3%.

Consumul moderat de bere este definit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca o cantitate de 330 mililitri/zi pentru femei şi 660 mililitri/zi pentru bărbaţi.

În Europa, o femeie din trei cu vârsta de 50 de ani sau peste şi unul din cinci bărbaţi cu aceeaşi vârstă suferă de fracturi osteoporotice.

În afară de sex, indicele de masă corporală scăzut <18,5 kg/m2, vârsta înaintată, lipsa exerciţiului fizic, antecedentele de fracturi osoase şi fumatul, cresc riscul de osteoporoză.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările