Toate sondajele confirmă că Nicușor scade, Firea crește iar Piedone este scos din joc: săptămâna viitoare se poate produce marea rocadă

0
Publicat:

O analiză a principalelor sondaje de opinie privind intenția de vot la alegerile locale din 9 iunie arată un scenariu foarte interesant la Primăria Capitalei. Practic, Gabriela Firea, la 35 de zile de la intrarea oficială în cursă (23 aprilie – 29 mai) este marele câștigător al cifrelor. Avansul ei de aproape 4 procente a apropiat-o și mai mult ceilalți doi contracandidați care au înregistrat o scădere în intenția de vot semnificativă, -8,5% Nicușor Dan și -12,4% Cristian Popescu Piedone.

PSD: Dacă Piedone s-ar retrage, Firea câștigă Foto: Arhivă
PSD: Dacă Piedone s-ar retrage, Firea câștigă Foto: Arhivă

De la intrarea oficială a Gabrielei Firea marcată pe 23 aprilie, au trecut 5 săptămâni, iar cifrele sondajelor de opinie din această perioadă arată astfel:

Sondaj INSCOP publicat pe 30 aprilie:

Nicușor Dan 38,5%

Cristian Popescu Piedone 27,4%

Gabriela Firea 21,4%

Sondaj SOCIOPOL publicat pe 11 mai:

Nicușor Dan 37%

Gabriela Firea 23%

Cristian Popescu Piedone 18%

Sondaj SOCIOPOL publicat pe 29 mai:

Nicușor Dan 31%

Gabriela Firea 26%

Sebastian Burduja 16%

Cristian Popescu Piedone 15%

Vedem astfel scăderi dramatice la Nicușor Dan, de la 38,5% la 31% și Piedone de la 27,4% la 15%. În acest timp, Firea câștigă 4,6%, ajungând la un total de 26% în prezent.

Astfel, Gabriela Firea reprezintă la acest moment marele câștigător al ultimelor 35 de zile de campanie. Plecând de la început pe un loc 3 în clasamentul general, aceasta înregistrează acum o creștere extrem de bine consolidată în rândul electoratului bucureștean.

Faptul că se află pe un trend ascendent, în asociere cu scăderile dramatice ale lui Nicușor Dan și Popescu Piedone, îi dau Gabrielei Firea șanse mari la Primăria Capitalei din punct de vedere statistic și al potențialului de creștere. Șansele de câștig ale Gabrielei Firea au fost confirmate inclusiv de Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei și încă locul 1 în campania de la București.

"Este o chestiune de mobilizare. Sunt alegeri într-un singur tur, există două bazine mari în Bucureşti, unul anti-PSD sau să-i spunem de dreapta şi unul PSD sau să-i spunem de stânga. Şi în interiorul acestor bazine, fiind mai mulţi candidaţi, oamenii se orientează către cel mai bine plasat. Deci, Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei", a declarat recent Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Dacă Piedone s-ar retrage, Firea câștigă

Odată cu intrarea în cursă a Gabrielei Firea, o parte a bazinului electoral a lui Piedone s-a direcționat acum către candidatul PSD. Chiar și electoratul de vot negativ, adică cei care ar vrea să iasă oricine primar, numai Nicușor Dan nu, și-au găsit o alternativă.

Într-o astfel de situație, retragerea lui Piedone din cursă ar însemna un lucru clar și ireversibil: Gabriela Firea câștigă Primăria Capitalei. Cel mai recent sondaj, cel publicat de Epsilon Poll pe 28 mai, chestionat pe mai multe scenarii, confirmă acest lucru:

Scenariul 1

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru Primăria Municipiului București dvs. pe candidatul cărui partid I-ați vota?

-        Nicușor Dan 29%

-        Gabriela Firea 25%

-        Sebastian Burduja 17%

-        Cristian Popescu Piedone 16%

Scenariul 2

Dar dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru Primăria Municipiului București și s-ar retrage Cristian Popescu-Piedone, dvs. pe candidatul cărui partid I-ați vota?

-        Gabriela Firea 35%

-        Nicușor Dan 31%

-        Sebastian Burduja 19%

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite