Nou ajutor pentru agricultori: 1,4 miliarde lei, plus bani pentru cumpărarea de combine și tractoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultura reprezintă un sector esențial pentru economia României, iar guvernul a demonstrat un angajament ferm în sprijinirea fermierilor prin multiple programe.

Combină care recoltează grâu
Agricultura reprezintă un sector esențial pentru economia României

Cea mai nouă linie de finanțare pe bani europeni a fost anunțată recent de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fermierii și formele asociative vor putea solicita online ajutoare europene cu valori maxime de 350.000-1,5 milioane de euro pe proiect pentru a-și cumpăra tractoare, combine și alte utilaje agricole, în cadrul submăsurii PNDR 4.1.1- investiții în exploatații agricol.

În perioada 25.06.2024, ora 09.00 - 24.09.2024, ora 16.00, se deschide prima sesiune din anul 2024 de depunere online a cererilor de finanțare pentru Măsura 4 „Investiții în active fizice”, submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, componenta P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”. 

„Creditul fermierului” suplimentat și prelungit

Săptămâna trecută, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis suplimentarea, cu circa 650 de milioane de lei, a schemei de ajutor de stat „Creditul Fermierului”. Prin majorare, bugetul total al programului ajunge la 1,4 miliarde de lei.

„Continuăm să-i sprijinim pe fermierii români şi să le asigurăm acces mai uşor la finanţare. Majorăm la peste 1,4 miliarde lei bugetul schemei de ajutor de stat „Creditul Fermierului”. Acoperim o mare parte a dobânzii, iar sprijinul pe care un fermier îl primeşte ajunge la 280.000 de euro în 5 ani” a declarat premierul în debutul şedinţei de Guvern.

De la începutul guvernării, premierul Marcel Ciolacu a prioritizat investițiile în agricultură și creșterea producției interne. În 2024 s-au plătit deja peste 5 miliarde lei în subvenții, iar începând cu iulie 2023 și până în prezent aproape 8 miliarde lei au fost alocați pentru programe agricole și de producție alimentară.

Prin scăderea poverii financiare a creditelor de capital de lucru, PSD permite fermierilor să facă investiții

Creditul Fermierului” este un exemplu al sprijinului PSD pentru agricultură și urmărește oferirea unui sprijin financiar fermierilor care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii primare. Guvernul Ciolacu dorește, prin acest program, să crească competitivitatea și productivitatea sectorului agricol, un pilon important al planului asumat de social democrați la preluarea guvernării.

Schema de ajutor de stat, sub administrarea Fondului de Garantare a Creditului Rural, oferă credite de capital de lucru pe o perioadă maximă de 5 ani, prin subvenționarea dobânzii ROBOR la 3 luni. Beneficiarii programului primesc un grant care acoperă această componentă de dobândă pe întreaga durată a creditului, dar nu mai mult de 60 de luni și fără a depăși plafonul maxim de 280.000 euro per beneficiar.

Sprijinul asigurat agricultorilor se întinde până la 30 iunie 2030

Grantul oferit prin programul „Creditul Fermierului” se stabilește printr-un acord de finanțare încheiat între Fondul de Garantare a Creditului Rural, instituția de credit și beneficiar.

Plata grantului se efectuează lunar, până la data de 30 iunie 2030 inclusiv, asigurând astfel un suport continuu pentru fermieri pe toată durata creditului.

În contextul crizei generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar și a schimbărilor climatice care afectează profund agricultura la nivelul țării noastre, sprijinul financiar oferit prin programul „Creditul Fermierului" contribuie la predictibilitate pentru agricultori, dar și la asigurarea unei stabilități economice a României. Prin intermediul acestui program, fermierii pot accesa resurse financiare necesare pentru a-și continua activitățile și pentru a-și asigura stabilitatea financiară pe termen lung.

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite