Guvernul aprobă Creditul fermierului. Ce măsuri sunt anunțate pentru sprijinul agricultorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat aprobarea Creditului fermierului și prelungirea unui măsuri de sprijin a fermierlor români privind irigarea culturilor agricole. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Continuăm să adoptăm soluţiile convenite cu fermierii luna trecută, aprobăm astăzi Creditul fermierului, oferind acces mai facil agricultorilor la finanţări vitale. Alocăm aproape 165 de milioane de euro şi acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăşi 1,95% pe an. Sprijinul este de maximum 280.000 de euro pe cinci ani”, a explicat premierul Marcel Ciolacu în debutul ședinței de Guvrn. .

De asemenea, premierul a mai anunțat apronbarea unei măsuri prin  care sunt ajutați fermierii care folosesc sistemul de irigaţie. „Achităm şi în anul 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole. În plus, am văzut cu toţii că avem o veste bună şi de la Bruxelles”, a mai completat Marcel Ciolacu.

Șeful guvernului a anunțat și retragerea de către Comisia Europeană a proiectului privind pesticidele în agricultură. „După eforturile intense ale României şi altor state europene, Comisia Europeană retrage proiectul controversat privind pesticidele în agricultură, care i-ar fi dezavantajat serios pe fermierii noştri. Este o victorie atât a Guvernului, cât şi a celor mai serioşi europarlamentari români în a susţine cu argumente solide interesele agriculturii naţionale”, a mai afirmat Marcel Ciolacu. 

Fermierii, nemulțumiți de condițiile din toată Europa 

Protestele fermierilor din ultimele săptămâni au luat cu asalt mai multe orașe din statele europene, perturbând traficul în toaată Europa. 

Fermierii polonezi au fost primii care au ieșit în stradă și au blocat punctele de trecere a frontierei , încă din primăvara anului trecut. Dar demonstrațiile s-au răspândit în țări precum Germania și Franța.

Fermierii au protestat marți, la Strasbourg, în fața Parlamentului European, iar forțele de ordine din Spania au intrat în alertă miercuri privind protestele organizate de fermierii spanioli. Anterior, Parisul a fost „asediat” de protestele fermierilor, iar în Germania sute de fermieri au perturbat accesul pe aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din țară şi unul din cele mai mari din Europa. 

Problema protestelor fermierilor a afectat și conducerea guvernamentală din București. Zile la rând fermierii au stat la intrarea în Capitală fiind blocați de autorități. Nu în ultimul rând, fermierii bulgari au blocat granița cu România. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite