Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă, simbolul eșecului marca Nicușor Dan

0
Publicat:

Pornit în 2020 să facă „revoluție” în domeniul infrastructurii de apă caldă și termoficare din București, Nicușor Dan a reușit să obțină, aproape patru ani mai târziu, exact ce a făcut: nimic. 

Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

De fapt, a obținut un „mult mai rău”, pentru că după zeci de șantiere care aglomerează Capitala și așa deja sufocată de trafic și înlocuirea a... 17 kilometri de conducte pe an, mii de blocuri rămân, zilnic, fără apă caldă.

Exemplul de ieri este relevant pentru tot ce (nu) a făcut Nicușor Dan la acest capitol. Două avarii majore pe conductele de apă caldă au paralizat două dintre cele mai mari CET-uri din București, Vest și Grozăvești, care deservesc împreună circa 30% din București și aproximativ 500.000 de mii de bucureșteni.

Este adevărat, accidente se întâmplă, indiferent ce ai face. Pe de altă parte, dacă nu faci nimic, gradul de siguranță că ceva se va întâmpla este de 100%.

De fapt, principala problemă a lui Nicușor Dan este alta (în afară de faptul că vorbește, promite, și nu face de fapt, nimic): lipsa de strategie.

Primarul Capitalei „a încercat” în toți acești patru ani, să adreseze problemele apărute, și nu cauzele. În loc să canalizeze toate eforturile pe modernizarea punctelor de distribuție și pe înlocuirea conductelor „în bloc”, pe segmente mai mici astfel încât să se lucreze repede, eficient și corect, s-a spart pe ici, pe colo și aproape niciun șantier deschis nu a și fost închis. Exemplu edificator este chiar zona Pieței Victoriei, unde jumătate dintre benzile de circulație sunt ocupate fie de gropi, fie de utilajele care zac parcate.

Pentru modernizarea centralelor, Nicușor Dan este, de fapt, cel care ține lucrurile pe loc. De aproape doi ani, Ministerul Energiei (compania ELCEN, producătorul apei calde) – se roagă, la propriu, de primarul general să vină la discuțiile despre fuziunea cu Termoenergetica, ce ține de PMB, care este responsabilă de conductele de transport.

Cu o singură companie responsabilă, așa cum e normal, și de producție, și de distribuție, s-ar face un pas mare spre rezolvarea problemelor cu apa și căldura, ce afectează milioane de români.

Mai rău, deși promitea, încă din 2020, că va face fuziunea celor două entități, până acum, Nicușor Dan și la acest capitol rezultatele sunt de negăsit. Nici nu e de mirare, pentru că același primar general spunea, în 2022: „În 15 ani vrem să comasăm TermoEnergetica cu ELCEN, și să iasă ELCEN din insolvență.” Elcen a ieșit, anul trecut, din insolvență, și încă așteaptă ca PMB să-și plătească o datorie de 800 de milioane de lei. 

După Nicușor însă, asta înseamnă că mai ai de așteptat, dacă vrei să ai apă caldă în București, cel puțin până în 2035.

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite