Zgonea: „Păi nu v-am spus eu că Statutul e neconstituţional? E o noutate asta?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea a anticipat decizia CCR
Valeriu Zgonea a anticipat decizia CCR

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus, astăzi, că era de aşteptat ca CCR să declare neconstituţional Statutului parlamentarilor.

„V-am spus de la început... E noutate asta? Păi nu v-am spus eu că Statutul e neconstituţional şi că am cerut să... pentru că am introdus în el şi am analizat zone care nu erau în sfera de competenţă conform retrimiterii de la preşedinte a Statutului? Atunci când încalci regulile jocului, bineînţeles că şi Curtea Constituţională te sancţionază“, a spus Zgonea.

El a precizat că, de data aceasta, va conduce personal şedinţa de plen în care se va dezbate Statutul parlamentarilor, pentru a nu se mai repeta „erorile“ făcute de parlamentari.

„Data trecută au fost abordări emoţionale. Acum voi conduce eu şedinţa. Îi voi convinge pe colegi că acum Statutul se poate întoarce ca un bumerang împotriva noastră. (...) Eu sunt ca un catâr, am o temă, până nu o rezolv, nu mă las“, a mai spus Zgonea.

Preşedintele Camerei a precizat, de asemenea, că obiecţiile CCR vor fi respectate, sancţiunea pentru conflict de interese devenind doar una financiară, mergând până la reţinerea a 20% din indemnizaţie.

„Vom merge pe abordarea pe care o are Codul Civil şi alte instanţe, iar sancţiunea va fi una financiară. Este o chestiune pe care toate grupurile o vor accepta. Nu pot să reţin mai mult decât aşa cum poate să dea şi instanţa, bănuiesc că până la maximum 20% din indemnizaţia brută pe o perioadă de 3-6 luni. Nu există alt instrument care să nu fie declarat neconstituţional“, a spus Zgonea.

El şi-a exprimat speranţa ca în Codul de conduită să fie prevăzute sancţiuni „mai bune“. „Mergem pe sancţiunea financiară pentru parlamentarul care intră în conflict de interese. Din punctul meu de vedere, dubla sancţiune - şi cea financiară, pentru că neparticipând nu puteai să iei banii, şi obligaţia de a nu participa la plen - îl punea pe parlamentarul ales într-o postură inedită, ruşinoasă, de a nu mai putea să reprezinte cetăţenii şi îl forţa să îşi dea demsia din Parlament ca un gest de onoare. Luându-i numai resursele financiare, vom intra într-o zonă românească, tipică, care până la urmă nu va fi un element de modernizare. Sper ca acest Cod de conduită să aducă sancţiuni mai bune şi să stabilească reguli“, a spus Zgonea.

A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisă, miercuri, de Curtea Constituţională în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea suspendării de la lucrările Parlamentului a aleşilor aflaţi în conflict de interese.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite