Votanții partidelor nu se încolonează în spatele locomotivelor din formațiuni

0
Publicat:

Locomotivele din partidele de pe scena politică încă nu reușesc să-și aducă aproape tot electoratul pentru a îi vota, electoratul fiind împărțit, arată ultimul sondaj INSCOP, la comanda News.ro.

Pentru moment Geoană ia o parte din electoratul PSD al lui Ciolacu FOTO Inquam
Pentru moment Geoană ia o parte din electoratul PSD al lui Ciolacu FOTO Inquam

În topul preferințelor, pe primul loc rămâne Mircea Geoană, cu o intenție de vot de 27,7%. Numărul doi din NATO a fost prezentat ca independent, nu susținut de un partid. Pe locul doi se clasează Marcel Ciolacu, cu 21,8%, susținut de PSD și PNL. De menționat este că liberalii nu au avut în sondaj un prezidențiabil, datele fiind culese înainte de ședința PNL în care Nicolae Ciucă și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale. Locul al treilea ar fi ocupat de George Simion, cu o intenție de vot de 18,9%, iar al patrulea, de Elena Lasconi (cu 12,1%), ca variantă a USR pentru prezidențiale. De remarcat e faptul că Lasconi are scor dublu față de Cătălin Drulă, cel care în sondajul de luna trecută avea 5,6%. Diana Șoșoacă ar strânge 10,5%, în timp ce Dacian Cioloș 4,3%.

Autorii sondajului au testat și intenția de vot pe candidați, plecând de la susținătorii unui partid sau altul. Astfel, în cazul celor care au precizat că ar vota PSD, doar 52% ar pune ștampila pe Marcel Ciolacu, în timp ce 33,5% ar opta pentru Geoană, iar pe Simion doar 5,6%.

Și în cazul lui Simion, doar 2 din 3 votanți AUR (67,2%) ar pune ștampila pe el, în timp ce 13,9% merg pe varianta Diana Șoșoacă, iar 9% pe varianta Mircea Geoană.

În ceea ce priveşte votanţii USR, 32,9% ar prefera-o pe Elena Lasconi, 24,7% pe Dacian Cioloş (REPER), iar 22,4% pe Mircea Geoană (independent). Restul potenţialilor candidaţi enumeraţi ar obţine fiecare mai puţin de 5% din voturile electoratului USR.

Interpretarea „surprizelor“ din sondaj

„La Ciolacu, pentru acel 52% intenție de vot, un factor este faptul că apare Mircea Geoană în sondaje. Eu cred că nu vor fi amândoi în competiție: ori e unul, ori celălalt. Dacă intră Geoană, va intra cu susținerea PSD, pentru că nu poți să mergi fără un partid în spate. Și PSD e singura variantă. Dacă va fi candidat Ciolacu, procentul susținătorilor va crește în mod sigur”, a precizat politologul George Jiglău.

De altfel, acesta a subliniat că și în cazul altor formațiuni trebuie văzută lista definitivă a candidaților. În ceea ce privește scorul dublu al lui Lasconi față de Drulă, politologul a indicat faptul că procentul poate fi explicat și prin perceperea șefului USR drept un candidat slab. „Problema principală e că Drulă însuși nu e perceput ca un personaj care să fie prezidențiabil, nu atât din perspectivă USR, cât din aceea de a construi o bază mai largă. În calitatea de politician, nu știu dacă a reușit să treacă sticla. A rămas cu imagine bună într-o bulă”, a punctat Jiglău. Politologul a subliniat că trebuie testată situația și după ce trece tot scandalul USR-Lasconi, iar și în cazul primăriței din Câmpulung Muscel trebuie avut în vedere că nu poate intra în cursa pentru prezidențiale independentă, ci doar cu partid bine organizat în spate.

Metodologie

Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1.100 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3 %, la un grad de încredere de 95%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite