Vasile Dîncu a demisionat de la Ministerul Apărării: Motivez prin imposibilitatea colaborării cu președintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Dîncu a anunțat că demisionează din fruntea Ministerului Apărării. Ministrul demisionar a motivat decizia prin „imposibilității colaborării” cu președintele Klaus Iohannis. Nicolae Ciucă a luat act de demisia ministrului. 

Vasile Dîncu a demisionat din fruntea Ministerului Apărării FOTO Arhivă
Vasile Dîncu a demisionat din fruntea Ministerului Apărării FOTO Arhivă

„În cursul acestei dimineți, am înaintat prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al Apărării Naționale”, a scris ministrul luni dimineață pe Facebook. 

Redăm textul integral al demisiei lui Vasile Dîncu:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României

Nicolae - Ionel Ciucă

 DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române,  din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, i-a transmis ministrul demisionar premierului. 

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a luat act de demisia ministrului, urmând să anunțe cine va asigura interimatul portofoliului de la Apărare. 

Dîncu, ținta criticilor după o declarație despre pacea Ucraina-Rusia

  Vasile Dîncu a declarat într-un interviu, privind negocierile de pace dintre Ucraina și Federația Rusă, că „singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”.   

Afirmațiile sale au atras atenția atât actorilor politici interni, cât și pe plan extern, fiind comentate chiar și de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. 

Președintele Ucrainei a subliniat și că „teroarea constantă împotriva populației civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale”. 

Când cineva vrea negocieri, el nu face asta. Dar când cineva este terorist, face exact asta. Ajută negocierile cu adevărat la învingerea terorii? Acum fiecare trebuie să răspundă sincer la această întrebare pentru el însuși. Teroriștii sunt uciși ”, a mai afirmat liderul de la Kiev.

Klaus Iohannis, săgeți către Dîncu

Afirmațiile ministrului demisionar au ajuns și la urechile președintelui Klaus Iohannis, care a comentat susținând că „unii demnitari” trebuie să citească „mai frecvent revista presei”.

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea, cu toții, că doar Ucraina va decide când și cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții”, a răspuns președintele României, Klaus Iohannis, fiind întrebat cum vede afirmațiile șefului din fruntea ministerului Apărării.   

Ce spune șeful PSD despre plecarea lui Dîncu din fruntea ministerului 

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat săptămâna trecută mai puțin critic la adresa ministerului Apărării, ca în urmă cu câteva zile, fiind de părere că dacă se insistă cu schimbarea lui Dîncu de la minister trebuie prezentate niște argumente.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite