Foc de paie în cazul Dîncu. Scenariile privind viitorul ministrului Apărării

0
Publicat:

Vasile Dîncu nu dă semne că ar demisiona de la Apărăre, deși liberalii îi tot sugerează acest lucru. Îndepărtarea acestuia, prin decizie a premierului, e condiționată de demiterea unui ministru PNL, potrivit surselor „Adevărul”.

Ministrul Dîncu nu dă semne că ar vrea să facă un pas în spate FOTO Arhivă PSD
Ministrul Dîncu nu dă semne că ar vrea să facă un pas în spate FOTO Arhivă PSD

Întâlnirea Nicolae Ciucă - Vasile Dîncu era așteptată pentru a clarifica situația ministrului Apărării, criticat de cei mai importanți politicieni din stat – Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu – după comentariile despre condițiile de încheiere a unei păci între Ucraina și Rusia.

Demisia lui Vasile Dîncu nu a fost cerută, susțin surse liberale pentru „Adevărul”, ci doar a fost atrasă atenția privind faptul că trebuie să fie comunicate poziții similare cu instituțiile responsabile de problematica din Ucraina – Administrația Prezidențială, MAE etc. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor Apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental” a precizat, sec, Dăn Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Vasile Dîncu nu a fost dispus să renunțe așa de ușor la funcție. Potrivit informațiilor „Adevărul”, conducerea social-democrată a lăsat decizia plecării lui Dîncu de la Apărare la latitudinea acestuia. Pe scurt, dacă dorea să demisioneze, era lăsat. Însă, în caz de ridicare a problematicii unei remanieri, PSD avea pretenția ca PNL să demită un ministru al său, susțin surse social-democrate pentru „Adevărul”. Pe de altă parte, PNL nu mai e dispus să piardă încă un ministru, după ce a avut deja trei demisionari – Florin Roman, Dan Vîlceanu și Sorin Cîmpeanu.

Potrivit informațiilor din tabăra liberală, Nicolae Ciucă încearcă pe cât posibil să păstreze calme apele la nivelul Guvernului, pentru a se concentra pe pregătirea bugetului și o serie de reforme care ar trebui făcute în următoarele două luni și jumătate. Încă o discuție privind „cazul Dîncu” ar putea să mai aibă loc la următoarea ședință de Coaliție. La rândul său, Marcel Ciolacu a evitat, într-o intervenție la Antena 3, să răspundă la întrebarea dacă va cere sau dacă e de posibilă schimbarea lui Dîncu.

Muraru și Gorghiu arată spre demisie

Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului, a remarcat faptul că Vasile Dîncu nu pare dispus să facă un pas în spate, deși a gafat pe tema războiului din Ucraina, ceea ce a dus și la reacții internaționale. „Din reacțiile venite din spațiul public, nu pare că are un mare apetit pentru demisie. Iau act de discuția de astăzi și vom vedea în ce măsură a înțeles domnia sa ce a provocat cu declarațiile neinspirate pe care le-a avut”, a subliniat Gorghiu.

Alexandru Muraru, președinte PNL Iași și consilier onorific al premierului, consideră că era potrivită demisia lui Dîncu. „Eu cred în momentul de față că se pune foarte serios problema rămânerii domnului Dîncu în Executivul de la București. Asta v-o spun politic vorbind, pentru că, în general, am văzut că de partea cealaltă, când a fost o greșeală din partea unui ministru liberal, s-a făcut, și mă refer aici la domnul ministru Cîmpeanu, sigur că am văzut că s-a petrecut o demisie să spunem rapidă și care a fost imediat acceptată de către primul-ministru”, a precizat Muraru.

Dîncu, absent și din Parlament

Ministrul Apărării ar fi trebuit să fie prezent și în Camera Deputaților, la „Ora Guvernului”, de luni seară, însă Vasile Dîncu nu s-a prezentat. Demnitarul din Cabinetul Ciucă a invocat faptul că a trebuit să plece într-o vizită de lucru în Georgia, stabilită de mai multe zile, și a cerut reprogramarea. Prin urmare, Vasile Dîncu nu a mai dat cu ochii de presă sau de Opoziție, pentru a oferi explicații suplimentare referitoare la situația sa, inclusiv ce a discutat cu premierul Nicolae Ciucă între patru ochi.

Într-un interviu pentru Prima TV, ministrul Apărării a afirmat că „războiul va mai continua”, iar „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, susținând că țările lumii trebuie să negocieze o pace cu Moscova și garanții pentru Ucraina, întrucât clasa politică din Ucraina nu poate să-și asume pierderea de teritorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite