USR și Forța Dreptei au depus moțiune împotriva ministrului Educației. Reacția PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii USR și Forța Dreptei au anunțat depunerea în Parlament a unei moțiuni împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, acuzând că Guvernul a funcționat mai degrabă pentru „a sparge greva” și că „sunt propuse constant non-soluții” pentru profesori. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Membrii USR și Forța Dreptei au depus în Parlament o moțiune simplă, intitulată „Îndrăznesc să susțin Educația”, împotriva ministrului Educației Ligia Deca, solicitând „Guvernului PSD-PNL să-și asume angajamentele din programul de guvernare în privința finanțării sistemului de educație”.

„Educația românească a ajuns la un nivel atât de jos de plată, încât anumiți profesori nu își pot permite nici măcar să rămână în grevă sau să intre în grevă. Săptămâna viitoare, doamna Ligia Deca ar trebui să vină în Parlament și să răspundă pentru acest faliment generalizat”, a transmis senatorul USR Ștefan Pălărie.

Semnatarii moțiunii cer „luarea tuturor măsurilor necesare în vederea pregătirii bugetului pentru anul 2024 în conformitate cu Programul de guvernare, care să cuprindă minimum 18% din bugetul național / 6% din PIB”. 

O altă solicitare constă în „creșterea de îndată a salariilor profesorilor conform principiului „salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.

Stroe: Educația, prea importantă pentru a fi instrumentată electoral 

Ca urmare a anunțului făcut de cele două partide ale Opoziției, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe a declrarat pentru „Adevărul” că moțiunea depusă „este doar un nou demers politicianist și superficial al unor partide care nu mai au nici măcar numărul necesar de parlamentari pentru a iniția o astfel de acțiune și care iau semnături pe datorie”.

„În încercarea lor de a deveni relevanți, speculează orice moment sensibil. Doar că, în loc să vină cu soluții, cu idei, produc doar zgomot și scandal, așa cum au făcut dintotdeauna. E cinic că oameni care nu au propus niciodată soluții reale vorbesc acum de ,,non-soluții”. Educația este însă un domeniu mult prea important pentru a fi instrumentat electoral de o opoziție stângace. Am spus-o foarte clar: trebuie să evităm politizarea grevei. Problemele din Educație au fost acumulate în timp, iar soluționarea lor este o misiune a întregii clase politice, care nu pot fi însă rezolvate peste noapte”, a mai spus Stroe.

„PNL a spus încă de la început că solicitările sunt legitime și că profesorii merită un salariu mai mare. Acesta este motivul pentru care guvernul a arătat totală deschidere zilele acestea pentru a dialoga și pentru a găsi soluții optime și cu implementare imediată. Săptămâna trecută, guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care salariile tuturor celor care lucrează în învățământ au crescut de la 1 iunie. Debutanții au primit cea mai mare creștere, de 25%, iar restul profesorilor peste 18%. Vorbim, deci, despre o creștere care este mai mare decât rata inflației și care încearcă să aducă veniturile angajaților din Educație mai aproape de veniturile pe care le merită. Majorările de salarii vor fi urmărite în continuare prin noua lege a salarizării”, a mai spus reprezentantul PNL.

Reprezentantul PNL a amintit și că „liderii Coaliției au anunțat că mâine Guvernul va adopta un memorandum prin care confirmă decizia politică de majorare a salariilor din Educație”, explicâând că „noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite