USR cere Parlamentului sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru pragul la abuzul în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ristian Seidler, unul dintre liderii de grup care au semnat sesizarea. FOTO Eduard Enea
ristian Seidler, unul dintre liderii de grup care au semnat sesizarea. FOTO Eduard Enea

Grupurile parlamentare ale USR, prin liderii Cristian Seidler şi Cristian Ghica, au cerut Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor sesizarea Comisiei de la Veneţia, printr-o adresă oficială a Parlamentului României, în vederea obţinerii unei interpretări în ceea ce priveşte paragraful numărul 102 din Raportul asupra relaţiei dintre responsabilitatea ministerială şi cea penală.

Pe scurt, USR vrea să un răspuns referitor la necesitatea pragului de prejudiciu care ar trebui impus în definirea infracţiunii de abuz în serviciu, prag sub care fapta ar urma să fie dezincriminată penal.

Sesizarea USR, realizată de juriştii formaţiunii la iniţiativa senatorului George Dirca (foto), vine şi în contextul în care la nivel parlamentar a fost constituită o Comisie specială comună pentru „sistematizarea, unificarea  şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei“. Concret, aceasta trebuie să pună de acord legislaţia românească cu deciziile Curţii Constituţionale, printre acestea fiind şi decizia numărul 392/2017 a CCR, în care se precizează că „legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim“ rezultate din comiterea infracţiuniiîn serviciu.

La sfârşitul lunii septembrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneţia, Panos Kakaviatos, a precizat pentru „Adevărul“ că raportul întocmit de Comisie se referă doar la situaţia miniştrilor şi că decisivă e natura faptei, iar pragul la care se referă nu este „în niciun caz financiar“. „Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere“, arăta răspunsul Comisiei de la Veneţia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite