Telenovela „casa lui Băsescu“ a ajuns la penultimul episod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a acceptat vila care i-a aparţinut Mioarei Roman, dar nu se va muta încă în ea, pentru că locuinţa se află în stare deplorabilă. Fostul preşedinte a fost păsuit de Guvern şi poate să mai locuiască un timp în Vila Lac 3, deşi legea îl obligă să se mute după 60 de zile de la încheierea mandatului

Fostul preşedinte Traian Băsescu a acceptat ca reşedinţă de protocol casa oferită de Guvern în care a locuit, până nu demult, Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman. Însă Băsescu nu se va muta imediat, pentru că vila se află într-o stare avansată de degradare.

Traian Băsescu va mai rămâne un timp la Vila Lac 3, aflată tot în proprietatea RAAPPS, în care a locuit pe timpul celor două mandate, dar asta numai cu acordul premierului Ponta. „Domnul Băsescu a acceptat vila din strada Gogol, fosta casă a Mioarei Roman, a semnat contractual cu RAAPPS, dar nu s-a făcut încă punerea în primire, pentru că RAAPPS trebuie să renoveze casa. Doamna Roman a locuit la parter, însă camerele de sus trebuie total refăcute. Până când nu se va finaliza renovarea, Traian Băsescu va rămâne în continuare la Vila Lac 3, unde stă acum“, au explicat pentru „Adevărul“ persoane din anturajul fostului preşedinte, care s-au ocupat de chestiunea vilei de protocol.

Însă Traian Băsescu ar fi trebuit să părăsească deja de trei zile Vila Lac 3. Legea locuinţei  (114/1996) reglementează şi contractele de închiriere între demnitari şi RAAPPS. Astfel, articolul 60 spune: „Contractul de închiriere a reşedinţelor de protocol şi a celor cu destinaţie de reşedinţă oficială încetează de drept în termen de 60 de zile de la data eliberării din funcţie a beneficiarului“. Cum Traian Băsescu şi-a terminat mandatul în data de 21 decembrie, termenul de 60 de zile prevăzut de lege a expirat chiar în weekendul trecut. Iar locuinţa de protocol pe care Guvernul este obligat să o acorde fostului preşedinte „nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca Preşedinte al României “, se precizează în Legea 406/2001, „privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român“. Aşadar, Traian Băsescu nu mai poate rămâne în reşedinţa prezidenţială.

La o primă citire a legii, premierul Victor Ponta, în subordinea căruia se află RAAPPS, ar fi putut să-l dea afară pe fostul preşedinte din Vila Lac 3. Însă a trecut cu vederea şi, potrivit unor surse guvernamentale, îl va păsui în continuare pe omul cu care a coabitat timp de un an şi jumătate. „Guvernul îl va lăsa pe Traian Băsescu în vila de protocol până când va termina RAAPPS de zugrăvit fosta casă a Mioarei Roman. Legea are din nou o portiţă: spune că încetează contractul de închiriere, dar asta nu înseamnă automat că îl dai afară. Să ne amintim de cazul Mircea Geoană, care a fost păsuit luni bune după ce i-a expirat contractul. Aşa va fi şi acum, doar că nu va fi o chestiune chiar de luni, ci de săptămâni“, au declarat pentru „Adevărul“ surse din Guvern.

„Nu mai ţine de competenţa Executivului“
Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al premierului, spune că Guvernul nu mai are nicio responsabilitate faţă de reşedinţa de protocol a fostului preşedinte. „Chestiunea se va rezolva direct între fostul preşedinte Traian Băsescu şi conducerea RAAPPS, care renovează acum imobilul. Guvernul şi-a făcut treaba, a dat ordonanţa de guvern, i-a repartizat o locuinţă de protocol fostului preşedinte. Prelungirea termenului de şedere în Vila Lac 3 nu mai ţine de competenţa Executivului. Nu mai este nevoie să ajungă pe masa guvernului o astfel de chestiune, ea se va rezolva atunci când se vor încheia renovările“, a declarat Calotă pentru „Adevărul“. Totuşi, în alte cazuri, atunci când au expirat contractele între demnitari şi RAAPPS, Guvernul a scos vilele la închiriat sau la vânzare, aşa cum a păţit, într-un final, şi Mircea Geoană.

Ce face Iohannis
Situaţia complicată dintre Traian Băsescu şi RAAPPS îl încurcă şi pe preşedintele Klaus Iohannis, care îşi doreşte să se mute tot în Vila Lac 3, ocupată în prezent de Băsescu. Iohannis a primit, în luna decembrie, din partea Guvernului Vila Lac 2, ca opţiune temporară, cu promisiunea că îi va fi repartizată Vila Lac 3 în termen de 60 de zile. Însă cum Traian Băsescu nu a plecat, Iohannis va mai rămâne în continuare la Vila Lac 2. „Sigur, preşedintele Klaus Iohannis va trebui să aştepte ca domnul Traian Băsescu să-şi rezolve situaţia“, spune Corneliu Calotă.  Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran, a comentat scurt şi sec: „Chestiunea ţine de raporturile domnului Băsescu cu RAAPPS şi de prevederile legale“.

Atunci partidul, acum casa
În primăvara anului 2001, Traian Băsescu, pe atunci primar general al Capitalei,  l-a învins la alegerile pentru şefia Partidului Democrat (PD) chiar pe fondatorul formaţiunii politice, Petre Roman, după ce îi spusese: „Petre, eşti cel mai bun!“ Acum, Traian Băsescu are ocazia să se mute în fosta casă a lui Petre Roman, pe care fostul premier a părăsit-o în urmă cu câţiva ani, după ce a divorţat de Mioara.

Cronologia disputei imobiliare

30.09.2014 Preşedinţia solicită RAAPPS folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, conform Legii 406/2001.

10.10.2014 RAAPPS informează Guvernul că „imobilul care îndeplineşte criteriile de atribuire este Vila 1A din Snagov“.

21.11.2014 RAAPPS adaugă un nou imobil: Vila 11 din Snagov. „Imobilele care îndeplinesc criteriile sunt Vila 1 A şi Vila 11 din Snagov“. La această concluzie s-a ajuns prin vizionarea a 6 imobile de reprezentanţi ai RAAPPS şi SPP.

10.12.2014 Preşedinţia cere RAAPPS să precizeze care dintre cele două imobile urmează a-i fi pus la dispoziţie lui Traian Băsescu.

23. 12.2014 Guvernul emite HG 1135 prin care Vila Snagov 1 A trece din administrarea RAAPPS în cea a Ministerului Muncii.

12.01.2015 Victor Ponta anunţă, la Antena 3, că Vila 1A şi Vila 11 din Snagov nu mai sunt pe listă.

13.01.2015  Traian Băsescu trimite  Guvernului o plângere administrativă prealabilă în care avertizează că va acţiona Executivul  în instanţă dacă nu se achită de obligaţiile legale.

4.02.2015 Guvernul i-a repartizat fostului şef de stat, prin hotărâre, casa din Primăverii în care a locuit Mioara Roman.

20. 02. 2015 Traian Băsescu a semnat cu RAAPPS contractul de închiriere a vilei din Primăverii în care a locuit Mioara Roman.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite