Tăriceanu, despre trimiterea în judecată a lui Ponta: E obligatoriu să se discute în coaliţie
0Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la o emisiune televizată, în contextul trimiterii în judecată a premierului Victor Ponta, că "este obligatoriu ca actuala coaliţie de guvernare să se reunească şi să discute situaţia aceasta".
"În primul rând, o astfel de acuzaţie, sigur, care nu este practic nouă, ceea ce este nou e trimiterea în judecată, este o acuzaţie foarte gravă. În acelaşi timp, cred că astfel de acuzaţii trebuie bine cântărite atunci când este vorba de premierul ţării şi lucrul acesta poate să creeze o criză politică majoră. Spun acest lucru pentru că de multe ori s-a întâmplat ca acuzaţii insuficient fondate să fie infirmate în instanţă, dar sigur că în cazurile curente poate consecinţele nu sunt atât de grave cum sunt cele în cazul în care vorbim de prim-ministrul unei ţări. Aici trebuie să fie extrem de mult profesionalism şi responsabilitate atunci când vorbim de acuzaţii formulate la adresa premierului, nu pentru că premierul ar fi mai presus de lege, ci pentru că acest lucru poate să creeze o criză politică majoră, cu ample reverberaţii", a spus Tăriceanu, la o emisiune difuzată de B1 Tv.
Răspunzând unui comentariu al moderatorului, Tăriceanu a spus că "probabil intrăm într-o criză politică".
"Probabil că intrăm într-o criză politică, îmi este greu să anticipez care va fi reacţia premierului, vom vedea şi sigur că, fără doar şi poate, e obligatoriu ca actuala coaliţie de guvernare să se reunească şi să discute situaţia aceasta", a menţionat el.
Pe de altă parte, preşedintele Senatului a precizat că preşedintele Iohannis are dreptul "să suspende un membru al Guvernului, dar nu pe primul ministru", explicând că premierul are o altă calitate, care "îl distinge" de ceilalţi membri ai Guvernului şi Constituţia nu vorbeşte în mod deschis despre această posibilitate.
"Sigur că putem să intrăm într-o dispută de ordin constituţional (...) depinde ce-şi propune preşedintele. Dacă preşedintele îşi propune să profite de acest lucru, atunci s-ar putea să forţeze demisia primului-ministru, într-un fel sau altul, nu neapărat prin suspendare, poate să încerce şi acest lucru, dar, după părerea mea, este un demers periculos, în sensul în care încearcă să răstoarne ordinea democratică rezultată din alegeri. Şi sigur că există şi cealalată variantă, în care preşedintele aşteaptă mai degrabă o reacţie a primului-ministrului", a mai spus Tăriceanu, menţionând că nu au existat precedente de acest fel în România.
Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, de către procurorii DNA, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Şova şi directorul Complexului Rovinari. Ponta, avocat la data faptelor, era reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, că "imaginea României are foarte mult de suferit", iar, din punctul său de vedere, soluţia la această problemă ar fi cea pe care a propus-o şi în iunie, el vorbind atunci despre o demisie a premierului.