Război şi pace între PSD şi PNL: se luptă pentru guvernare, dar pregătesc proiecte comune în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL încearcă, în acelaşi timp, să demită Guvernul condus de Victor Ponta, intrat în dizgraţia propriului partid, dar şi să încheie mai multe înţelegeri cu PSD-ul condus de Liviu Dragnea: respingerea pensiilor speciale pentru aleşi, o nouă lege a incompatibilităţilor, dar şi reformarea Parlamentului.

Liberalii vor depune astăzi a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, în aceeaşi zi în care începe procesul premierului şi în care social-democraţii decid, într-un for lărgit, dacă îl vor mai susţine pe Victor Ponta în fruntea Executivului.

Pentru a putea face acest lucru, PNL trebuie strângă semnăturile de iniţiere a moţiunii de la cel puţin o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. Numărul de semnături  nu ar fi o problemă, dat fiind că liberalii au 176 de parlamentari, dintr-un total de 549. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că moţiunea de cenzură va fi citită joi, 24 septembrie, urmând ca votul să aibă loc după trei zile, potrivit Constituţiei. Moţiunea de cenzură  ar trece doar dacă se întruneşte votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 275 de voturi.

Calculele arată că PNL nu poate strânge în prezent o asemenea majoritate, nici măcar cu voturile celorlalte partide din Opoziţie: UDMR, parlamentarii strânşi în jurul lui Mircea Geoană şi independenţii neafiliaţi. Voturile venite din partea UNPR ar fi cruciale şi ar asigura trecerea moţiunii, iar liberalii au anunţat deja că vor îniţia negocieri cu vicepremierul Gabriel Oprea, făcând apel la interesul naţional pe care îl promovează UNPR. „Vom face negocieri inclusiv cu Gabriel Oprea, cu UNPR. Săptămâna viitoare ne vom vedea şi cu cei de la UDMR şi cu toţi ceilalţi“, a spus Gorghiu.

PNL face un apel chiar şi la Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, de a-i retrage sprijinul politic lui Victor Ponta. „Mizez, până la discuţiile pe care le vom avea cu domniile lor, pe echilibrul şi pe prudenţa celor doi lideri de partid, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, care nu cred că vor să meargă cu acest bolnav Ponta în continuare “, a mai precizat Gorghiu. Lui Dragnea i s-a părut absurdă propunerea lui Gorghiu de a vota o moţiune de cenzură a Opoziţiei. „Nu poate fi o solicitare serioasă. Nu ne ducem noi să ne aliem unei moţiuni de cenzură a opoziţiei. Cred că nici dumnealor n-ar face aşa ceva“, a răspuns Dragnea.

Refuzul lui Dragnea nu înseamnă, automat, şi că îl susţine necondiţionat pe Ponta. Dragnea a spus deja că interesul PSD este rămânerea la guvernare, cu sau fără Victor Ponta în fruntea Executivului. „Eu sprijin interesul partidului, interesul partidului este să rămână la guvernare, este un interes legitim. Am avut discuţii cu mai mulţi colegi astăzi şi opinia generală este că nu vrem să riscăm ca PSD să iasă de la guvernare, vrem să fim la guvernare până în 2016. Important este ca Victor Ponta să-şi pună ordine în gânduri. Nu este o situaţie dorită“, a mai spus Dragnea. Social-democraţii vor decide mâine, în cadul Comitetului Executiv al PSD (CExN) dacă îl mai susţin pe Ponta în funcţia de prim-ministru sau vor găsi o altă soluţie.

Dragnea retrage pensiile speciale

În paralel cu tentativa de trântire a Guvernului Ponta, PNL caută să bată palma cu PSD pe mai multe proiecte. În consecinţă, parlamentarii ar putea să-şi ia gândul de la pensiile de lux votate la începutul verii şi blocate de către preşedintele Klaus Iohannis.  Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, nu susţine legea votată în Parlament de către majoritatea strânsă în jurul PSD, condus la acea vreme de Victor Ponta, potrivit unor surse social-democrate. Motivele lui Dragnea sunt strict electorale: pensiile speciale pe care şi le-au acordat parlamentarii au generat mai multe riposte în rândul electoratului, în condiţiile în care la anul sunt programate două rânduri de alegeri.

Iniţial, Dragnea nu avea de gând să respingă din start cererea de reexaminare a lui Iohannis, ci să o ţină blocată în Parlament pentru când se va găsi un moment prielnic pentru a o scoate din sertar. În această situaţie, Dragnea împăca şi electoratul, şi pe actualii aleşi social-democraţi, unii dintre ei ajunşi la vârsta pensionării şi care nu sunt siguri că vor mai prinde un loc pe liste pentru un nou mandat.

Liviu Dragnea nu a luat însă în calcul faptul că Parlamentul este obligat să răspundă cererii de reexaminare a preşedintelui în maximum o lună de la înregistrarea în Biroul Permanent. „Nu o putem ţine la sertar. Trebuie să dăm un răspuns preşedintelui în 30 de zile“, a spus preşedintele Comisiei de Statut, deputatul PSD Nicolae Duvăz. Cum legea  a intrat în procedură de reexaminare chiar pe 1 septembrie (prima zi din sesiune),  înseamnă că termenul de 30 de zile a va expira chiar la sfârşitul lunii, ceea ce înseamnă că parlamentarii mai au doar două săptămâni până să decidă ce fac cu legea. 

Presat de timp, Dragnea a înţeles că nu poate evita o decizie în privinţa pensiilor speciale, iar raţiunile electorale l-au făcut să spună, mai degrabă, „nu“ pensiilor de lux. Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea a avut deja o discuţie la Parlament cu mai mulţi social-democraţi şi le-a transmis că întenţionează să trântească legea, ceea ce a stârnit un val de nemulţumire în rândul aleşilor PSD, principalii beneficiari ai proiectului.

Soluţia PNL: dialogul cu PSD

Forţaţi de Liviu Dragnea, social-democraţii se vor afla în situaţia în care vor vota, din nou, alături de PNL, care a anunţat din start că se opune pensiilor speciale. Mai mult decât atât, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus deja că este deschisă unui dialog cu Liviu Dragnea pentru a se ajunge la un nou consens între Putere şi Opoziţie.  „M-aş bucura să aud că PSD va amâna. Calea dialogului poate fi singura care să ajute la acea coerenţă a legislaţiei pe care ne-o dorim cu toţii“, a precizat Alina Gorghiu.

O nouă lege ANI

Pensiile speciale nu sunt singurul proiect politic faţă de care PSD şi PNL îşi vor asumă, împreună, aceeaşi poziţie. Social-democraţii şi liberalii se vor aşeza la aceeaşi masă pentru a pune pe hârtie şi un nou cod al incompatibilităţilor, urmând apoi să-l voteze în Parlament cu o largă majoritate. „Tot PSD-ul, de fapt toată clasa politică, îşi doreşte o nouă lege a incompatibilităţilor pentru că avem peste 1.400 de aleşi aflaţi în incompatibilitate. Trebuie eliminată prevederea care nu le permite aleşilor locali să facă parte, fără bani, din Consiliile de Administratie al companiilor de utilităţi publice.  Este prioritatea noastră în Parlament în perioada următoare. Vom discuta cu PNL pentru această lege şi, probabil, şi cu preşedintele“, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“.

Şi pentru liberali este o prioritate adoptarea unui nou cod al incompatibilităţilor, subiect dezbătut intens la sfârşitul săptămânii între conducerea centrală şi aleşii locali ai PNL. „Subiectul acesta trebuie neapărat să fie pe agenda Parlamentului“, a anunţat Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.
Cei doi lideri, Liviu Dragnea şi Alina Gorghiu, au mai convenit ca în perioada următoare să înceapă consultări şi cu privire la reforma Parlamentului, cerută, inclusiv, de preşedintele Klaus Iohannis.

Dragnea şi Gorghiu, noii Ponta şi Antonescu

De când Liviu Dragnea a ajuns la conducerea PSD, în urmă cu mai puţin de două luni, PSD şi PNL au încheiat mai multe înţelegeri, care amintesc de vremea USL şi de cei doi lideri ai săi, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Ultimul acord între Putere şi Opoziţie a vizat alegerea primarului general al Capitalei. Liberalii şi social-democraţii l-au susţinut, cot la cot, pe candidatul UNPR, pentru a prelua interimatul Primăriei Capitalei, după arestarea lui Sorin Oprescu. Codul Fiscal a făcut obiectul mai multor dezbateri între Putere şi Opoziţie, fiind un proiect asumat atât de PSD, cât şi de PNL. Codul Fiscal a fost adoptat, cu largă majoritate, în forma convenită de către cele două partide şi conform cu cerinţele preşedintelui Klaus Iohannis şi mai puţin cu cele ale premierului Victor Ponta. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite