SURSE Vanghelie îl va susţine pe Adrian Severin, condamnat cu executare, la Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Severin FOTO Adevărul
Adrian Severin FOTO Adevărul

Partidul Dreptăţii Sociale (PDS), condus de Marian Vanghelie, îl va avea candidat la Primăria Capitalei pe fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la trei ani şi trei luni cu executare în primă instanţă pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

„Ştiu că există partide, persoane, care au în vedere o asemenea posibilitate, respectiv candidatura mea. De aici la a candida este o distanţă foarte mare. În momentul în care voi parcurge această distanţă, deşi nu mai este foarte mult timp, voi anunţa. Dacă răspunsul va fi negativ, îl voi comunica persoanelor respective, dacă va fi pozitiv, şi va exista interes public, îl voi anunţa“, a spus Adrian Severin pentru news.ro. 

Potrivit unor surse apropiate lui Marian Vanghelie, fostul eurodeputat Adrian Severin va fi candidatul la Primăria Capitalei din partea Partidului Dreptăţii Sociale (PDS), preluat de Marian Vanghelie, care va canddia pentru un nou mandat de primar al Sectorului 5. Vanghelie va anunţa vineri candidatura lui Severin la Primăria Capitalei.

Curtea Supremă a decis condamnarea fostului europarlamentar Adrian Severin la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători.

Adrian Severin a ţinut să arate completului de judecată că în cariera sa a avut mai multe funcţii şi le-a enumerat.

Între 12 decembrie 1996 şi 29 decembrie 1997 a deţinut funcţia de ministru de externe al României. Din septembrie 2005 Adrian Severin a fost euroobservator român în Parlamentul European, pentru ca odată cu aderarea României la Uniunea Europeană să devină europarlamentar. În cadrul Parlamentului European a fost preşedinte al delegaţiei socialiste române din cadrul Grupului Socialist. Adrian Severin a fost deputat în Parlamentul României între 1990-2008.

„Spun aceste lucruri nu ca să vă impresionez, ci ca să arăt două lucruri. Primul: poate cineva să creadă că un om care are atâtea funcţii să se bucure la 12 mii de euro?! Toate aceste funcţii nu au mai fost ocupate de un român, în acest pachet. Dumneavoastră ca instanţă românească nu puteţi să nu ţineţi cont de aceste lucruri. Ce firma vine sa te plătească pentru amendamente într o comisie în care nu eşti membru? Oare acest lucru nu arată că avem de a face cu o farsă cu un substrat politic, extern?”.

Acuzaţiile DNA

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată, pe 11 septmebrie 2013,  de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada decembrie 2010 - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
De asemenea, în schimbul banilor, Severin a acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la "Sunday Times".

La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.
"În contextul discuţiilor din perioada ianuarie - martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau că o reprezintă. În vederea încasării sumei 12 000 euro, inculpatul Severin Adrian a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane", se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite