Cât de important este masajul pentru bebeluş. „Acţionează asupra tuturor aparatelor şi sistemelor fiziologice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se face un masaj corect bebeluşului FOTO medicina-informativa.ro
Cum se face un masaj corect bebeluşului FOTO medicina-informativa.ro

Masajul îi oferă bebeluşului nu doar un „scut protector” sau „adăpost” asemănător uterului matern, dar el va învăţa prin intermediul atingerilor să-şi descopere corpul, să-şi activeze reflexele cerebrale sau să simtă spaţiul în care trăieşte.

Bebeluşul care este masat va avea simţurile mult mai dezvoltate decât cel care este privat de masaj, întrucât simţul tactil este „regele simţurilor”, el fiind cel care dă sens realităţii în care copilul vieţuieşte.

Dintre beneficiile masajului la copil enumerăm aici: facilitează creşterea în greutate prin echilibrarea metabolismului şi îmbunătăţirea digestiei; are efect calmant prin reducerea nivelului de cortizol – hormon de stres – din sânge; creşte tonusul muscular; induce un somn profund şi de calitate; evită spitalizările repetate datorate bolilor psihosomatice; grăbeşte dezvoltarea cognitivă, motorie şi comportamentală a copilului; aduce importante corecţii ale unor segmente corporale survenite în perioada fetală, precum deformarea picioarelor.

“Răsfăţat cu atingeri, el va începe să comunice din ce în ce mai bine – la început prin intermediul atingerilor şi apoi prin miros, sunete, văz sau gust, totodată încrederea în el însuşi şi în ceilalţi sporind în progresie geometrică. Masajul acţionează benefic asupra tuturor aparatelor şi sistemelor fiziologice ale bebelului – de la cel cardiovascular la cel respirator, digestiv, nervos, limfatic şi nu în cele din urmă la cel osteo-muscular”, explică kinetoterapeutul severinean, Dan Alexoae.

În opinia sa, miliardele de receptori masaţi, aflaţi în piele, vor ajuta copilul încă din primele zile de viaţă să treacă de la acel tip de sensibilitate „primară” – localizată doar la nivelul buzelor, mâinilor şi picioarelor - prin care el abia cunoaşte lumea, la una mai amplă, echilibrată ce se dezvoltă în paralel cu motricitatea voluntară.

“Imaginea pe care el o va dezvolta pe parcursul primelor luni şi ani de viaţă va fi incomparabil mai bine reprezentată dacă el se va bucura de binefacerile masajului”, mai spune Dan Alexoae.

Sfaturi pentru părinţi:

În acest sens, kinetoterapeutul severinean oferă câteva sfaturi părinţilor, bine de urmat pentru exerciţiile fizice (gimnastica) la la nou-născut (din ziua 0 până la 3 luni):

- Ne vom asigura că spaţiul este foarte bine igienizat, aerisit, că avem o temperatură optimă
şi că luminozitatea este corespunzătoare. 
- Mişcările vor fi efectuate cu calm, cu mâini calde, blânde, însoţite de o voce binevoitoare, veselă, zâmbitoare, totul pe un fond sonor agreabil pentru copil.
- Este bine să vorbim atunci când facem exerciţiile descriind cu voce tare acţiunea pe care o executăm iar dacă copilul este cooperant îi putem da o jucărie pentru a-i susţine şi mai mult dispoziţia dar şi pentru a ne permite efectuarea unor mişcări care necesită de pildă o amplitudine mai mare.
- Mişcările şi exerciţiile sunt instrumente care stimulează dezvoltarea sau corecţia  unor deficienţe dar şi o punte de încredere între copil şi părintele său.
- Aceste mişcări sunt în principal pasive şi constau în mobilizări ale membrelor superioare şi inferioare sub formă de scuturări, ridicări, întinderi simultane sau alternative, rotiri, forfecări, flexii, extensii.
- Dacă acestea sunt însoţite de reacţii ale copilului precum plâns sau reţineri le vom întrerupe. 
- Masajul se va efectua de preferat după baie atunci când corpul este decontracturat.

Masajul se face cu toată palma

De asemenea, este important de ştiut că masajul nu se face cu forţa, mama va căuta mai mult să învelească bebeluşul cu mâinile decât să-l maseze în sensul clasic, iar masajul se va face cu toată palma şi cu cea mai mare atenţie în zonele sensibile, mângâierile şi întinderile fiind abandonate la cel mai mic gest de aversiune al copilului.

„Cheia secretă a unui masaj reuşit este cuvântul «răbdare»: fără grabă şi fără forţări inutile şi păguboase. Mângâierile, ţinutul în braţe în poziţia «tigrului în copac» (capul aşezat pe un cot iar mâna cealaltă susţinând fesele), ţinutul în braţe într-o postură asemănătoare celei intrauterine (cu faţa la mamă, aceasta susţinându-i fesele şi picioarele îndoite la piept), slăbirea scutecelor sau a hainelor prea strânse peste burtică (bebeluşul respiră abdominal), masajul blând abdominal au darul de a atenua aceste dificultăţi şi de a accelera procesul de adaptare a copilului şi a funcţiilor sale la noua «realitate»”, mai precizează kinetoterapeutul severinean Dan Alexoae.

Totodată, mamele trebuie să cunoască şi faptul că bebeluşul dă semne atunci când simte nevoia de apropiere, de atingeri:

- Gângureşte
- Gura se configurează în forma literei „O”
- Duce mâna la guriţă
- Îşi arcuieşte trunchiul înainte
- Îşi duce mâna la faţă
- Îşi întinde degetele de la mâini şi picioare.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite