Stroe critică traseiștii care pleacă din PNL la PSD: E incorect în pragul alegerilor. E nociv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, luni, că traseismul politic actual nu ar trebui încurajat prin argumente care vizează situații similare petrecute în trecut. Liberalul a precizat că este „incorect” ca social-democrații să fie adepții unor astfel de schimburi la nivel local

 Ionuț Stroe: PNL a fost partidul cel mai afectat de această migraţie politică Foto: Inquam Photos
Ionuț Stroe: PNL a fost partidul cel mai afectat de această migraţie politică Foto: Inquam Photos

Să lămurim un lucru: invocarea unor experienţe similare din trecut nu e un argument pentru a încuraja traseismul politic, aşa că orice fel de experienţă de mişcare, de mobilitate a acestor primari de la un partid la altul din trecut nu poate constitui, în momentul de faţă, un motiv de a justifica sau de a încuraja schimbarea partidului în prag de alegeri", a afirmat Stroe, la Parlament, întrebat în legătură cu situaţia de la Timiş în care mai mulţi primari au părăsit Partidul Naţional Liberal şi au intrat în PSD, dar şi cu faptul că social-democraţii spun că şi PNL a procedat la fel în trecut.

Stroe a menţionat, referitor la relaţia PNL partenerul de coaliţie, că este „incorect" ca în pragul alegerilor să fie practicat „acest schimb".

Acum, trebuie să fim foarte sinceri şi să recunoaştem: acest lucru se manifestă cu precădere sau se accentuează în momentul reînnoirii mandatelor. Ar fi corect, cinstit şi onest pentru un primar să meargă şi să răspundă în faţa electoratului alături de partidul pe listele căruia a fost ales. Cât priveşte relaţia noastră cu partenerii de coaliţie, evident că e incorect ca în pragul alegerilor să practici acest, hai să-i spunem schimb, pentru că, indiferent de sens (...,) noi nu am apreciat niciodată migraţia aleşilor locali. Este un lucru nociv. El în mod evident afectează şi diminuează încrederea oamenilor în cei aleşi, dar şi în instituţii. Este incorect, în primul rând faţă de parteneri şi în al doilea rând faţă de voinţa publică, faţă de cetăţeni care au votat un ales local, fie că se numeşte primar sau consilier pe listele unui anume partid politic alături de care, în mod obligatoriu, din punctul ăsta de vedere, trebuie să-şi exercite mandatul până la capăt", a explicat Ionuţ Stroe, conform Agerpres.

Întrebat dacă ar trebui să existe o înţelegere între cele două partide de guvernare ca în preajma alegerilor să nu-şi mai ia unul altuia aleşii locali sau membrii de partid, Stroe a spus: "Nu ştiu dacă ar ajuta cu ceva un pact sau un acord între partide, pentru că, indiferent de înţelegerile care au fost până acum în scurta istorie post decembristă românească, migraţia s-a manifestat în toate sensurile".

„Ar trebui să fie la nivel principial un acord între partide, dar în mod evident că nu poţi împiedica acest lucru cu acest document. Eu cred că la nivelul percepţiei publice şi a modului în care oamenii judecă pe cei aleşi ar trebui să fie o schimbare de paradigmă, apropo de încrederea pe care o acordă oamenii într-un anume moment şi felul în care ea poate fi trădată mutându-te la un alt partid", a adăugat liberalul.

Stroe: PNL a fost partidul cel mai afectat de această migraţie politică

Chestionat în legătură cu faptul că şi PNL a luat de la AUR 19 organizaţii, Ionuţ Stroe a spus: „Indiferent de sensul în care se produce această mişcare, este un fenomen nociv şi aşa va rămâne".

De altfel, în decursul vremii, PNL, ştiţi bine, a fost partidul cel mai afectat de această migraţie politică, care la un moment dat a fost chiar legiferată prin celebra Ordonanţă 55. Îmi aduc aminte că cel puţin 450 de primari liberali au fost transferaţi cu arme şi bagaje la vremea respectivă. Nu vrem să ajungem din nou în acea situaţie. Nu cred că e cazul să comentăm prea mult pentru micile neînţelegeri locale care există în momentul de faţă. Situaţiile nu pot fi asemănate, în mod evident, dar cu siguranţă e un lucru pe care îl dezavuăm, indiferent de sensul în care se produce", a adăugat el.   

Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, a anunțat sâmbătă, 24 februarie 2024, că a reușit să racoleze mai mulți primari și viceprimari de la PNL, USR, PMP și Partidul Republican. Potrivit PSD Timiș ar fi vorba de opt primari și opt viceprimari de la alte partide.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite