Mutări de primari la Iași. Doi edili ai PMP și USR vor candida pe listele PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democrații ieșeni au anunțat că doi primari ai PMP și USR vor candida din partea partidului, surse din interiorul formaațiunii politice afirmând că sunt purtate negocieri cu mai mulți lideri locali, potrivit News. Mișcările vin pe fondul unei întețiri a transferurilor între partide.

Apropierea alegerilor întețește traseismul politic FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Apropierea alegerilor întețește traseismul politic FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

PSD Iași a anunțat că primarul de la Gorban, Silviu Isari, membru PMP, şi edilul comunei Mirceşti, Leon Bălteanu, ales pe listele USR, vor candida din partea partidului la alegerile localee din 2024. Totodată, iliala municipală PSD Iaşi a anunţat tot duminică primirea în partid a 80 de noi membri.

Potrivit unor surse politice citate de News.ro, PSD Iaşi se află în negocieri şi cu alţi edili din judeţ. PSD Iaşi are în judeţul Iaşi 41 de primari în cele 98 de localităţi.

Totodată, filiala municipală PSD Iaşi a anunţat tot duminică primirea în partid a 80 de noi membri.

Schimbări în lanț între partide 

Și un fost lider de organizație al AUR a anunțat recent că a trecut la PSD. Este vorba despre fostul președinte al Organizației Municipale AUR Giurgiu, Sorin Marian Ruse, care a ales să părăsească partidul condus de George Simion după ce nu a fost desemnat candidatul partidului la primărie. 

De altfel, în ultimele săptămâni, transferurile de oameni între partide s-au ținut lanț. PSD Olt a anunțat, joi, că mai mulți politicieni locali, printre care doi primari, trei viceprimari și peste 10 consilieri locali, au abandonat PNL pentru a face parte din formațiunea social-democrată, PSD având în prezent peste 100 de primari.

Recent, liderul PNL Mehedinţi, Virgil Popescu, a anunţat că 15 organizaţii ale AUR Mehedinţi s-au alăturat liberalilor mehedinţeni. Într-un mesaj postat pe Facebook, Virgil Popescu le-a mulțumit celor care au făcut acest pas.

George Stângă, președintele PNL Galați, a anunțat că aproximativ 500 de membri PMP, inclusiv liderul interimar și secretarul general al popularilor, trec în tabăra liberală.

AUR a anunţat miercuri că peste 150 de primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni din PNL şi PSD s-au alăturat formaţiunii, în urma discuțiilor pentru comasarea alegerilor, dintre aceștia fiind confirmați deputatul de Iași, Marius Ostaficiuc și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

Situația din prezent este fără precedent, în condițiile în care toate partidele parlamentare și-au arătat disponibilitatea pentru a accepta traseiștii politici, pentru a se întări în vederea celor patru rânduri de alegeri din 2024. Astfel, nu doar PNL și PSD au ușile deschise, ci și USR și AUR. 

Actualul fenomen al mutărilor între partide este prevăzut într-o ordonanță din 2019, care încearcă să oprească obiceiul traseismului politic printre aleșii locali. Documentul prevede că „mandatul primarului încetează, de drept“, în cazul pierderii, „prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite