Sondaj. Topul preferințelor pentru alegeri, dominat de PSD și PNL. Cum e percepută aderarea parțială la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD ar reuși să ia 31% din voturi, dacă duminica viitoare ar fi alegeri, formațiunea fiind urmată de PNL (20%) și AUR (19%), conform ultimului sondaj comandat de social-democrați, potrivit informațiilor „Adevărul”.

(articol) Marcel Ciolacu & Nicolae Ciucă & Cătălin Drulă & George Simion (foto Inquam Photos & Mediafa Foto)

Dintre liderii politici în care românii au cea mai multă încredere, Marcel Ciolacu este primul în clasament. 26% dintre respondenți au spus că mai degrabă au încredere în premier. Pe locul doi, cu un procent apropiat, 23% dintre români au răspuns că mai degrabă au încredere în George Simion sau în Diana Șoșoacă.

În clasament urmează liderul PNL, Nicolae Ciucă (20%), președintele Klaus Iohannis  (16%), Dacian Cioloş (15%), Ludovic Orban (14%), şi Cătălin Drulă (11%).

La întrebarea „În 2024 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. Dumneavoastră cât de sigur sunteți că veți vota?” 54% dintre respondenți au declarat că sigur vor vota, iar alți 28% au spus că „cred că vor vota”. 9% Dintre români au spus că probabil nu vor vota, în timp ce 6% se declară siguri de acest lucru.

PSD, dat ca învingător

Cu privire la alegerile alegerile europarlamentare din România, 36% dintre români au răspuns că va câștiga Partidul Social Democrat (PSD), 15% - Partidul Național Liberal (PNL), 12% - Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), 8% - Uniunea Salvați România (USR), 4% - SOS România și  2% - altele.

Pe de altă parte, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, atunci ar putea fi posibile 2 scenarii, unul luând în considerare varianta ca în opoziție partidele să candideze separat, iar un altul în care se ține cont de Alianța Dreapta Unită: 

PSD ar obţine 31% din voturi, PNL 20%, AUR 19%, USR 13%, SOS România 8%, UDMR 5%,  PMP 2%, REPER 1%, din cei 75% care au indicat un partid, în scenariul cu USR și PMP având candidaturi sepatate.

În al doilea scenariu,  PSD ar obţine 31% din voturi, PNL 21%, AUR 19%, Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+FD),  14%, SOS România 8%, UDMR 5%, REPER 1%. 

În ce privește părerea românilor despre Uniunea Europeană, 53% au o părere bună iar 26% proastă. 8% dintre respondenți au spus totuși că au o părere foarte bună, în timp ce 7% foarte proastă.

Cele mai importante alegeri

Pe de altă parte, întrebați dacă viitorul României este în interiorul sau în afara UE, 65% cred că în interiorul UE, iar 25% în afara UE. La întrebarea cât de important este anul 2024 pentru viitorul României, ținând cont de faptul că vor fi 4 tipuri de alegeri, 50% îl consideră important, iar 37% foarte important. 7% dintre respondenți îl consideră neimportant și 3% deloc important.

Având în vedere că anul acesta vor fi 4 tipuri de alegeri, românii au fost întrebați pe care le consideră cele mai importante. Astfel, 31% dintre români au apreciat că cele prezidențiale, 26% au indicat pe cele parlamentare, 23% alegerile locale, iar numai 14% s-au referit la europarlamentare.

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere cât de importantă ar fi pentru România o reformă administrativ teritorială”, 40% dintre respondenți o consideră oarecum importantă, 39% - foarte importantă, 8%- oarecum neimportantă și 6% deloc importantă.

Aderarea României la spațiul Schengen, pe cale aeriană și maritimă

În ceea ce privește aderarea parțială la Schengen, 55% declară că acesta este mai degrabă un succes, 32 % mai degrabă un eșec, 11% nu s-au pronunțat.

În același sens, 19% dintre români, cred că principalul merit în deblocarea acestei situații referitoare la Schengen îl are Guvernul României, urmat de Comisia Europeană - 14%.  13 % dintre respondenți cred că e meritul lui Marcel Ciolacu, 12% a diplomației românești, 8% a PSD-ului și 4% al lui Klaus Iohannis.

Totodată, întrebați dacă cred că în anul 2024 va reuși România să ducă la capăt procesul pentru a intra în Schengen și cu granițele terestre, 46 au răspuns afirmativ, 41% nu au apreciat, iar 13% cred că „nu”.

Sondajul a analizat și preferințele românilor în ce privește miniștrii actualului un ministru Guvern. Astfel 27% au spus că au încredere în Marcel Ciolacu, 25% în Sorin Grindeanu, 16% în Alexandru Rafila, 7% în Cătălin Predoiu, 5% în Marcel Boloș și 4% în Ligia Deca

Metodologie

Sondajul a fost făcut pe 1150 subiecți, prin metoda chestionarului față în față, în perioada 08.01.2024 – 22.01.2024, având eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, de +/- 2,9%

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite