Începutul sfârşitului. Cum a eşuat Coaliția la Bucureşti

0
Publicat:

O strategie politicǎ greșitǎ a dus la separarea PSD şi PNL în cursa pentru București la doar câteva sǎptǎmâni după formarea Alianței, spun analiștii politici consultați de „Adevǎrul“. Acum, Ciolacu şi Ciucǎ reevalueazǎ colaborǎrile pentru viitoarele alegeri.

Coaliția PSD-PNL a eșuat la București.Foto: Inquam
Coaliția PSD-PNL a eșuat la București.Foto: Inquam

Dupǎ o şedințǎ de aproape 15 ore, PSD şi PNL au decis sǎ aibă candidați diferiți la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea şi Sebastian Burduja. Hotǎrârea a venit după ce liderii Coaliției au pus pe masă toate scenariile și au vehiculat mai multe nume. Singurul lucru decis relativ rapid a fost retragerea sprijinului pentru Cǎtǎlin Cîrstoiu, chiar dacǎ l-au promovat drept candidatul Coaliției care va câștiga alegerile şi în Bucureşti au plasat deja afişe cu medicul. 

Timp de câteva ore a fost prezent şi medicul, care însǎ a refuzat sǎ își asume retragerea. 

Nu am luat decizia de a face un pas înapoi pentru că un medic nu abandonează niciodată. În fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici. Ei au puterea de a face ceva sau nu pentru București”, a transmis Cǎtǎlin Cîrstoiu, printr-o postare pe Facebook.

A plecat la miezul nopții, însǎ ședința liderilor Coaliției a continuat. Au testat mai multe nume, dar au constatat cǎ nu pot gǎsi o variantǎ care sǎ aibǎ sprijinul ambelor tipuri de electorat, așa cǎ, dupǎ acceptul celor doi nominalizați, au luat decizia de a avea candidați diferiți. Chiar Marcel Ciolacu a motivat hotǎrârea prin faptul cǎ PNL şi PSD nu au vrut sǎ arbitreze lupta dintre Nicuşor Dan şi Cristian Popescu Piedone pentru Primǎria Capitalei.

Totuși, potrivit surselor „Adevǎrul“, Burduja şi Firea nu se vor ataca în campanie, ci se vor concentra pe soluții pentru Bucureşti. Totodatǎ, s-a stabilit menținerea candidaților comuni pentru sectoarele 1, 2, 5 și pentru Bacău și Brașov.

Ce şanse au Firea şi Burduja

În situația actualǎ, unde Nicușor Dan şi Cristian Popescu Piedone sunt principalii candidați la Primǎria Capitalei, noii intrați în cursǎ au şanse slabe. Doar o posibilǎ retragere a lui Piedone i-ar putea aduce voturile necesare Gabrielei Firea.

⁠„Depinde cum se va desfășura campania în următoarele câteva săptămâni. Ce propune fiecare contează, dar vor conta și mutările strategice, retragerile. Dacă Cristian Popescu va fi convins să se retragă în favoarea Gabrielei Firea, meciul se va relansa și Gabriela Firea ar avea o șansă în plus. Sebastian Burduja trebuie să o acopere mediatic pe Firea, dacă vrea să salte peste ea în sondajele de opinie. Fiecare va trebui să folosească la maximum resursa numită timp, e o cursă contracronometru”, a declarat, pentru „Adevǎrul“, analistul politic Valeriu Turcan.

Există niște șanse pentru Gabriela Firea în contextul dat, dar mici, ținând cont de candidatura lui Cristian Popescu Piedone. Trebuie să fim conștienți de lucrul acesta și ținând cont de tot istoricul ultimei perioade, nu cred totuși că se va întâmpla, nu cred că există șanse pentru o victorie a Gabrielei Firea”, a afirmat, pentru „Adevărul“, analistul politic Adrian Zăbavă, care s-a arǎtat neîncrezǎtor cu privire la șansele lui Sebastian Burduja.

Cert este cǎ nici Firea, nici Burduja nu au fost prezentați oficial drept candidați, ci pe surse sau pe Facebook, iar cei doi s-au rezumat la a da asigurǎri cǎ vor depune eforturi pentru a aduce voturi. Întrebat dacǎ va deconta în partid, Ciolacu a rǎspuns: „Pentru ce sǎ fiu taxat, pentru cǎ o sǎ câştigǎm Capitala?”.

Reacții au venit şi de la principalii candidați. Nicuşor Dan a transmis un mesaj ironic pe Facebook: „Decizie grea pentru mafia imobiliară. Campania cui să o finanțeze?”, în timp ce Piedone a acuzat cǎ retragerea lui Cîrstoiu înseamnǎ o susținere mascatǎ a lui Nicuşor Dan.

Având în vedere eşecul alianţei la București, liderii PSD şi PNL reevalueazǎ posibilele colaborǎri la viitoarele rânduri de alegeri – prezidențiale și parlamentare.

Ce spun specialiştii

Analiştii consultați de „Adevǎrul“ sunt de pǎrere cǎ strategia de pânǎ acum a Coaliției a fost fie eronatǎ, fie au existat jocuri politice de culise.

Domnul Cîrstoiu nu avea nicio șansă să câștige, ba mai mult, a sa candidatură nu era susținută cu adevărat de PSD și de PNL. Ce s-a vrut, greu de spus. Cred că ține mai mult de jocuri politice și nu de interes electoral. Ce se vrea de acum încolo. Pare că mai degrabă să se limiteze proporțiile eșecului în ceea ce privește alegerile parlamentare și votul politic pentru alianța PSD-PNL în București. Nu cred că cineva dintre cele două partide speră că va câștiga Capitala cu candidații săi. Și am curajul să spun că astăzi, deși știm candidații, nu știm cât de tare vor susține cele două partide propriii candidați. Există în continuare semne de întrebare cu privire la ce-și doresc PSD și PNL la Capitală în acest context și nu ar fi o surpriză foarte mare dacă parte din PSD și-ar da susținerea sau și-ar arăta susținerea, bineînțeles nu public, ci în spațiul ușilor închise, pentru Cristian Popescu Piedone, așa cum PNL ar putea să nu-și arate susținerea pentru Nicușor Dan și să-l susțină”, a declarat Adi Zăbavă.

⁠„Toată strategia inițială a fost invalidată de realitatea de pe teren și liderii politici au fost nevoiți să se adapteze pe parcurs. Campania avea o defecțiune, s-au făcut multe erori și putem să vedem acest lucru astăzi, când după patru săptămâni de la lansarea campaniei domnului doctor nu știm nici măcar o propunere majoră pentru București. Nu este vina domnului doctor Cîrstoiu, pur și simplu campania nu a demarat în forță, ci cu frâna de mână trasă de către cei mai experimentați”, a afirmat Valeriu Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite