Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, politicianul în care românii au cea mai multă încredere. Cum arată clasamentul notorietății

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este pe primul loc în topul încrederii românilor, urmat de primarul Clujului, Emil Boc, conform unui sondaj realizat de INSCOP. Fostul premier Victor Ponta conduce clasamentul notorietăţii, urmat de senatoarea SOS România, Diana Şoşoacă și pe locul trei de premierul Marcel Ciolacu.

Mircea Geoană, favorit în clasamentul încrederii Foto: Arhivă
Mircea Geoană, favorit în clasamentul încrederii Foto: Arhivă

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, conduce în clasamentul încrederii, 37% dintre participanții la sondaj declarând că au „încredere destul de multă și foarte multă”, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda Agenţiei de presă News.ro

În clasamentul încrederii urmează primarul Clujului, Emil Boc cu 36.3% „încredere destul de multă și foarte multă”, respectiv fostul premier Victor Ponta cu 24.9% „încredere destul de multă și foarte multă”.

Clasamentul este continuat de premierul Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 24%, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, cu 20%, liderul AUR, George Simion, cu 19.8%, liderul SOS România, senatoarea Diana Șoșoacă cu 18.5%, europarlamentarul REPER, Dacian Cioloș, cu 15.8%, europarlamentarul PSD Mihai Tudose cu 13.5%, și pe ultima poziție de preşedintele USR Cătălin Drulă cu 9.5%.

Topul notorietăţii

Pe prima poziție în topul notorietății este Victor Ponta cu 96,4% „notorietate”, urmat de Diana Şoşoacă cu 95%, și de Marcel Ciolacu cu 94,2%.

Următorii în clasament sunt Emil Boc cu 90,9%, Mircea Geoană cu 89,1%, Dacian Cioloş cu 84,5%, George Simion cu 82,8%, Nicolae Ciucă cu 82,6%, Mihai Tudose cu 54,8% şi Cătălin Drulă cu 46,7%.

Sondaj INSCOP - Notorietate și Încredere în personalități politice Foto: INSCOP Research
Sondaj INSCOP - Notorietate și Încredere în personalități politice Foto: INSCOP Research

Potrivit directorului INSCOP, Remus Ştefureac, datele cercetării prezintă „nemulțumirea, și o anumită preferință” a românilor „pentru repere politice neimplicate direct în conducerea țării”.

Datele relevă că doi lideri care nu sunt implicați direct în viața politică națională și anume: secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, respectiv primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc conduc detașat în clasamentul încrederii. Cei doi se mențin în vârful acestei ierarhii de peste jumătate de an, ceea ce scoate în evidență atât starea de nemulțumire, cât și o anumită preferință consistentă a populației României pentru repere politice neimplicate direct în conducerea țării în acest moment.

Pe de altă parte, nici liderii politici care conduc partidele de opoziție nu reușesc deocamdată să atingă niveluri foarte ridicate de încredere, iar în cazul liderului USR, nici de notoritate, chiar dacă e în ușoară creștere în comparație cu măsurători anterioare”, a precizat directorul INSCOP, Remus Ştefureac.

Metodologie

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20-25 mai 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite