Ce arată cel mai recent sondaj privind intenția la vot la europarlamentare ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Alfred Bulai este de părere că, scorul de 43,7% obținut de Alianța PSD-PNL, în ultimul sondaj INSCOP, va fi mai mic la alegerile din 9 iunie, și că formațiunea AUR, în ciuda ultimelor variații, se află „într-o zonă de confort, departe de zona critică”.

Sociologul Alfred Bulai: La europarlamentare e un vot politic FOTO Inquam Photos Cornel Putan
Sociologul Alfred Bulai: La europarlamentare e un vot politic FOTO Inquam Photos Cornel Putan

Cercetarea, publicată marți, realizată la comanda News.ro, a analizat intenția de vot la alegerile europarlamentare raportată la respondenții care își exprimă preferința pentru un partid/candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu la vot în mod sigur, 75% din total eșantion, în luna mai, față de 74,4% din total eșantion în luna aprilie.

Astfel, 43,7% dintre alegători au spus că ar vota cu alianța PSD-PNL (față de 46,6% în aprilie), în timp ce 17,5% ar vota cu AUR (16,7% în aprilie), 14,1% cu Alianța Dreapta Unită - USR, PMP, FD (13,8% în aprilie) și 6% dintre alegători au spus că și-ar oferi votul pentru UDMR (5,1% în aprilie). Pentru partidul SOS România ar vota 4,4% (4,5% în aprilie), iar pentru Partidul Diaspora Unită ar vota 2,8%, aflându-se sub pragul electoral de 5% necesar pentru a intra în Parlamentul European.

Următoarele clasate, Partidul România Mare, REPER, PUSL, cât și celelalte partide și candidații independenți înscriși în cursa electorală, obțin în sondaj sub 2%.

Interpretarea datelor

Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru „Adevărul“ cum poate fi interpretată scăderea de aproape trei puncte procentuale a alianței PSD-PNL. „Conteazǎ mai puțin. Pentru simplul motiv că marja de eroare este de plus minus 3%, respectiv scorul poate să fie mai mare sau mai mic cu 3% în 95% din posibilele eșantioane care se fac.“

Sociologul susține cǎ scorul PSD-PNL din ultimul sondaj „e mare“.

Dar oricum alianța PSD-PNL va fi pe primul loc, asta este cert. N-aș merge pe ideea că va fi chiar atât de mult, probabil că va fi în jur de 40. Europarlamentarele nu au contat și nu contează foarte mult, dar contează susținerea la nivel local pe care o au partidele respective, dat fiind că au cel mai mare număr de primari și cumva e clar că vor avea în ordine – PSD, respectiv PNL, cei mai mulți primari. Probabil că va fi o scădere, dar va fi pe primul loc, asta e cert, că nu prea există celelalte variante, adică celelalte variante nu au aceiași forță“, a adăugat Alfred Bulai.

În ce privește scorul AUR, sociologul susține că se observă o revenire față de alte sondaje, dar în același timp „sigur că 17% e o scădere dramatică față de AUR care avea peste 20% tot anul trecut“. „Este într-o zonă de confort și AUR, pentru că evident a devenit un partid care funcționează pe propria bază, pentru că evident e departe de zona critică. De altfel, zona critică a dispărut dat fiind că a apărut Alianța pe dreapta care a preluat două măcar din partidele care aveau șanse relativ mici să intre în Parlamentul European, dar în principiu ne gândim la Parlamentul (național - n.r.)“, a precizat Alfred Bulai.

Sociologul a subliniat că în ce privește campania națională electorală „este de fapt aproape zero centrată pe alegerile europarlamentare, și doar pe alegerile locale“ și crede că rezultatele se mai pot schimba „relativ puțin“. „La europarlamentare e un vot politic, probabil PSD-PNL va mai scădea, să se mai echilibreze lucrurile, dar ordinea, dacă nu se întâmplă ceva spectaculos, cu totul inedit, un gen de problemă majoră pe care s-o aibă vreun candidat sau vreo forță politică, e foarte greu de crezut că ierarhiile se pot schimba“, a afirmat Alfred Bulai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite