Sondaj: Alianța PSD-PNL, pe primul loc la alegerile europarlamentare. Ce cred românii despre comasare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD-PNL ar obţine 43% din voturi la alegerile europarlamentare, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda News, peste 57% dintre respondenți având o părere bună despre comasarea celor două tipuri de scrutin. Despre alianța PSD-PNL la europarlamnetare 36.9% au o părere bună.

Alianța PSD-PNL este pe primul loc la alegerile europarlamentare FOTO Arhivă Adevărul
Alianța PSD-PNL este pe primul loc la alegerile europarlamentare FOTO Arhivă Adevărul

76% dintre votanţi PSD-PNL, 50% dintre cei ai AUR şi 47% dintre votanţii ADU au o opinie favorabilă cu privire la comasarea alegerilor. În același timp, 57.2% dintre respondenți au o părere bună despre comasarea pe 9 iunie a alegerilor pentru Parlamentul European şi a alegerilor locale, în timp ce 36.2% au o părere proastă.

Despre alianța PSD-PNL la europarlamnetare 36.9% au o părere bună. 51.3% au o părere proastă despre această decizie, iar 10.8% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 1% nu răspund. Din totalul populației 36,9% au o opinie bună, în timp ce 51,3% au o opinie proastă. 

image

Pe o scară de la 1 la 10, privind prezența la vot, în care 1 înseamnă că „sigur nu” vor merge la vot,  59.1% au indicat 10, iar 12.5% dintre respondenți au indicat 1, arătând astfel o prezență crescută la urne. 

0.2% au spus că nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Alianța PSD-PNL, pe primul loc la europarlamentare

La europarlamentare 43.7% dintre români ar vota cu alianţa PSD - PNL, 20.6% cu AUR, 13.7% cu Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD). Pentru SOS Romania ar vota 6.4% dintre români, iar pentru UDMR ar vota 3.9% dintre alegători. Pro România ar obţine 3.7%, Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român) 3.4%, REPER 0.9%. 3.7% au indicat un alt partid. 

image

La alegerile locale 30.6% dintre alegători au indicat PSD, 25.6% PNL, 17.4% AUR, 9.8% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei), 4.3% SOS Romania, 4% UDMR, 3.1% Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român), 2.4% Partidul Pro România, iar 2.7% au indicat alt partid.

image

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a indicat că „majoritatea populației (57%) are o părere bună despre comasarea alegerilor, dar peste o treime nu sunt de de acord cu această formulă. Chiar și o cincime din alegătorii PSD-PNL nu sprijină comasarea. Pe de altă parte, părerile votanților AUR și ai Alianței Dreapta Unită sunt și ele împărțite. Candidatura PSD și PNL pe liste comune la europarlamentare, respectiv separate la locale nu este apreciată de 51% dintre români și apreciată de puțin peste o treime dintre votanți”

„Intenția de vot pentru Consiliile Locale măsurată în premieră arată plasarea PSD pe primul loc, cu puțin peste 30% din opțiuni, urmat de PNL (ușor peste 25%), semnificativ mai mult decât intenția de vot a liberalilor măsurată lunile trecute la alegerile parlamentare sau europarlamentare. PNL valorifică în mod evident structura de aleși locali care determină un scor mai mare pentru consiliile locale ale orașelor și comunelor. Suma voturilor PSD și PNL la alegerile pentru Consiliile Locale este de aproximativ 56%, cu aproape 13 procente mai mult decât intenția de vot pentru alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare. AUR, ADU și SOS România obțin scoruri mai mici la alegerile locale pentru Consiliile Locale decât la alegerile europarlamentare”, a mai arătat Remuș Ștefureac.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului este de 1.100 de persoane, eroarea maximă admisă a datelor fiind de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite