Situațiile din Israel și Ucraina , discutate în cadrul CSAT. Planul de înzestrare al armatei, adoptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii CSAT au discutat în cadrul ședinței de joi despre situația din Ucraina, Israel. Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a fost referitor la înzestrarea armatei pentru perioada 2023-2024, plan adoptat de membrii Consiliului.

Ședința CSAT, 12 octombrie 2023 FOTO: Presidency
Ședința CSAT, 12 octombrie 2023 FOTO: Presidency

În ceea ce privește situația din Ucraina, se precizează că „situația de securitate în regiune s-a deteriorat semnificativ, ca urmare a sporirii acțiunilor ostile ale Rusiei la adresa securității și libertății de navigație în Marea Neagră”.

„Intensificarea atacurilor rusești cu drone asupra porturilor maritime și fluviale ale Ucrainei în zona Mării Negre a adus războiul și mai aproape de frontierele României. Incidentele cu fragmente de drone căzute pe teritoriul țării noastre și implicit al NATO au crescut riscul de escaladare. Printr-o comunicare directă permanentă la nivel politic și militar, România își informează constant și detaliat toți Aliații și partenerii, inclusiv cei strategici, privind evoluțiile și potențialul impact al acestora”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa citată arată și că România a primit „din partea tuturor Aliaților și partenerilor sprijin politic și practic semnificativ, care a inclus și componenta de poliție aeriană și supravegherea spațiului aerian de deasupra Mării Negre”.

În cadrul ședinței CSAT, ministerul Apărării Naționale a prezentat un set de măsuri pentru creșterea capacității de supraveghere aeriană, detecție și intervenție, în funcție de situație, în regiunile din proximitatea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile ruse.

În acest context, un alt subiect abordat în cadrul ședinței a fost cel al înzestrării armatei pentru perioada 2023-2024.

„Schimbarea majoră a situației regionale de securitate generate de postura agresivă a Federației Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea și reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea și dezvoltarea capabilităților militare necesare contracarării noilor amenințări inclusiv prin creșterea, în cadrul acestora, a achiziției cantităților de muniții necesare pentru luptă și pentru constituirea graduală a stocurilor”, se arată în comunicat.

Sursa citată arată că „Armata României își va concentra eforturile strategice pentru consolidarea capacității de apărare la nivel național și în cadru Aliat, în vederea descurajării și a combaterii în mod eficient a tuturor tipurilor de amenințări clasice, asimetrice, de tip hibrid sau de altă natură”.

„Acest lucru se va realiza prin dotarea structurii de forțe cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile și interoperabile cu cele existente în armatele celorlalte state membre NATO și UE, care să asigure atât îndeplinirea misiunilor de descurajare și apărare, cât și viabilitatea acestora pe termen lung prin nivelul de eficiență și dezvoltare tehnologică”, se arată în comunicat.

De asemenea, pentru protejarea intereselor esențiale de securitate și asigurarea securității aprovizionării, Consiliul Suprem de Apărare a Țării este „direct interesat ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forțe pe timp de pace și menținerea în stare operațională a echipamentelor achiziționate, cât și fabricarea/dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităților militare în situații de criză sau război”.

Membrii CSAT au aprobat astfel Planul de  înzestrare a Armatei României 2023-2024.

Situația din Israel

În cadrul ședinței CSAT a fost discutată și situația de securitate din Israel și implicațiile sale în plan global. 

„România a condamnat încă din prima zi atacurile teroriste ale Hamas, care au produs numeroase pierderi de vieți omenești și răniți în rândul civililor”, se precizează în comunicat.

Sursa citată precizează că peste 2.000 de români au fost repatriați și demersurile în acest sens continuă și pentru restul cetățenilor care au solicitat repatrierea.

„În ceea ce îi privește pe cetățenii români afectați de evoluțiile din regiune, România va continua eforturile active pentru a acorda în continuare sprijin celor care au nevoie, fiind deja instituită o celulă de criză, care lucrează în regim de permanență, pentru acordarea de sprijin cetățenilor români în vederea repatrierii acestora, precum și pentru acordarea de asistență consulară”, se arată în comunicatul CSAT.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite