Kelemen, dupa respingerea la Schengen: O decizie mizerabilă. România nu va ceda la santajul Austriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a catalogat respingerea aderării României la Schengen drept o decizie mizerabilă, menţionând că votul Austriei a reprezentat o "atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil".

Kelemen Hunor susţine că România nu va ceda şantajului Austriei. Foto: gov.ro
Kelemen Hunor susţine că România nu va ceda şantajului Austriei. Foto: gov.ro

"O decizie mizerabilă! Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen.

Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare.

România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană", a afirmat liderul UDMR şi vicepremier în guvernul României, Kelemen Hunor.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că decizia Austriei este incorectă şi a precizat că România va reluat procesul de aderare. 

Liderul PSD a numit votul Austriei drept un cadou pentru Vladimir Putin, criticând dreapta europeană pentru eşec.

De cealaltă parte, partidele de opoziţie, USR şi AUR, au taxat Guvernul, cerând demisii.

Austria şi Olanda s-au opus aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Olanda a menţionat că opoziţia vizează doar Bulgaria, însă pentru că dosarele celor două state au fost cuplate votul a fost negativ în ambele cazuri. Potrivit europarlamentarului Rareş Bogdan, în cadrul Consiliului s-ar fi discutat decuplarea de Bulgaria, însă reprezentantul Guvernului de la Sofia s-ar fi opus.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite