Ciucă, discuții cu Ciolacu la Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miza pentru alegerile prezidenţiale din acest an este atât de mare şi pentru PNL şi pentru PSD, încât dezacordurile din coaliţia de guvernare sunt din ce în ce mai accentuate. După ce miercuri seara nu s-a ajuns la niciun acord, joi şedinţa de Guvern PSD-PLN a fost suspendată. Nicolae Ciucă a mers, joi, la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Foto INQUAM/ Octav Ganea
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Foto INQUAM/ Octav Ganea

Programată pentru astăzi, la ora 10, şedinţa de Guvern în care urma să se discute data alegerilor din 2024 pentru preşedintele României a fost reprogramată, potrivit News.ro, în contextul în care în şedinţa de miercuri niciunul dintre cele două partide nu a cedat şi şi-a menţinut ferm poziţia în ceea ce priveşte calendarul alegerilor din acest an.

Dar, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a mers, joi, la Palatul Victoria, pentru o discuţie cu premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, conform Agerpres.

Conform prevederilor constituţionale, alegerile prezidenţiale pot fi organizate începând cu luna septembrie, până în noiembrie şi decembrie, iar data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor este 2 iulie.

Această decizie de reprogramarea şedinţei de Guvern în care urma să se adopte Hotărârea privind calendarul alegerilor prezidenţiale este o nouă dovadă că PSD şi PNL sunt pe cale de a o lua în direcţii diferite. Cum ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier din partea celor două partide nu a fost agreată de niciunul dintre ele, devansarea acestui scrutin pare că nu se mai justifică.

Liberalii argumentează însă că, dacă alegerile pentu preşedinte ar avea loc în septembrie, primul tur ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând şi s-ar perturba astfel procesul educaţional. 

Un alt argument al lor este că, din cauza condiţiilor meteo şi a perioadei de concedii, ar fi mai greu de organizat o campanie electorală aşa cum ar trebui, pentru că se vor confrunta cu dezinteres din partea populaţiei. Astfel, spun ei, nu ar exista o dezbatere suficientă pentru cea mai importantă poziţie în stat, cea de preşedinte. 

De partea cealaltă, social-democraţii, fac apel la faptul că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind organizarea alegerilor prezidenţiale în luna septembrie, acceptată şi de liberali la momentul în care a fost luată. 

Cert este că Guvernul a anunţat reprogramarea şedinţei pentru aprobarea calendarului alegerilor din 2024, fără a preciza, însă, data la care se vor relua discuţiile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite