Întâlnire fără rezultat între liderii PSD și PNL pe tema datei alegerilor prezidențiale

0
Publicat:

PSD și PNL nu au ajuns la un consens, miercuri seară, privind data alegerilor prezidențiale.

Ciucă și Ciolacu nu se înțeleg pe data alegerilor prezidențiale FOTO: Arhivă
Ciucă și Ciolacu nu se înțeleg pe data alegerilor prezidențiale FOTO: Arhivă

Ședința liderilor PSD și PNL de la Vila Lac nu a adus nici un rezultat nou. PNL ar vrea mutarea alegerilor prezidențiale în noiembrie, chiar dacă în luna martie agrease ca alegerile sa fie organizate în septembrie.

În cadrul întâlnirii, social democrații i-au acuzat pe liberali că nu-și respectă propria decizie,

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a transmis că daca va exista un blocaj din partea miniștrilor PNL în procesul de emitere a avizelor pentru Hotărâri de Guvern, situația va fi „analizată”.

Cele două partide au viziuni diferite în privința perioadei în care ar trebui organizate.

Nicolae Ciucă insistă ca alegerile să fie organizate la sfârșit de noiembrie și început de decembrie, deși a fost de acord inițial cu propunerea ca acestea să fie organizate în septembrie.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu cere respectarea înțelegerii, mai ales că decizia de stabilire a datei alegerilor e a premierului, iar el va emite o Hotărâre de Guvern ca prezidențialele să fie organizate în septembrie.

Din cauza neînțelegerilor, PSD îi amenință pe miniștrii PNL cu excluderea din Guvern dacă nu semnează pentru ca alegerile prezidențiale să fie organizate în septembrie, așa cum vrea să impună premierul Marcel Ciolacu.

Acest lucru ar putea însemna că Ciolacu își asumă și candidatura din partea PSD pentru Palatul Cotroceni, chiar dacă un anunț oficial nu a făcut.

Surse politice au declarat pentru Antena 3 CNN că PNL va ieși de la guvernare dacă PSD remaniază miniștrii liberali care nu semnează pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, la cerința lui Marcel Ciolacu, dar, în realitate, să se lase convins de liberali de necesitatea ca prezidențialele să nu fie în septembrie, ci la sfârșitul anului. 

”Așa ar evita să își asume candidatura și să rămână cu funcția de premier. Liberalii argumentează schimbarea datei alegerilor prin faptul că, până în decembrie, AEP ar avea mai mult timp că să organizeze și să instruiască personalul, că să nu se mai producă situația de la alegerile de pe 9 iunie. Un alt argument e acela că anul școlar ar fi afectat mai mult de organizarea alegerilor chiar la începutul acestuia, față de decembrie”, potrivit antena3.ro.

Președintele Klaus Iohannis a intervenit în scandalul PSD-PNL în privința alegerilor prezidențiale.

„În ce privește alegerile prezidențiale, în conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Atât. Dacă se dorește altceva, trebuie schimbată legislația și e prea târziu. Nu contează după părerea mea dacă au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Este important pentru mine să subliniez că președintele României trebuie să fie ales de români și nu de partide. De aceea avem vot direct.

Este important că românii să se informeze și să se intereseze indiferent dacă în timpul campaniei se află la mare, la munte, la birou sau în orice altă parte Nu spun când ar trebui să aibă loc sau cine să candideze, asta se stabilește de partide, pot fi și independenți, dar românii trebuie să conștientizeze importantă acestor alegeri”, a declarat Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite