Scrisoare de susţinere a directorului celui mai mare proiect de cercetare din România. Documentul, semnat de peste 100 de cercetători, ingineri şi doctoranzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea care adăposteşte laserul de la Măgurele. FOTO eli-np.ro
Clădirea care adăposteşte laserul de la Măgurele. FOTO eli-np.ro

Cercetătorii de la Măgurele fac front comun în sprijinul directorului celui mai mare proiect de cercetare din România, Nicolae Zamfir, pentru a contracara tentativa de a discredita Centrul ELI-NP, potrivit G4Media.

„Subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm împotriva acestor tentative de a ne discredita și ne afirmăm prin prezenta scrisoare sprijinul pentru conducerea ELI-NP și în mod special sprijinul ferm pentru Directorul proiectului, Academician N.V. Zamfir”, se arată în scrisoarea semnată de peste 100 de cercetători, ingineri, studenţi doctoranzi din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, potrivit G4Media

„Centrul ELI-NP include cei mai puternici laseri din lume (2×10 Petawatt) și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, fiind cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare. Acesta este un nou domeniu de cercetare interdisciplinară, care aduce pentru prima oară împreună lumina de intensitate și energie extreme cu fizica nucleară”, mai explică cercetătorii (scrisoarea integrală poate fi citită pe edupedu.ro). 

Săptămâna trecută laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018, profesorul Gérard Mourou, a discutat cu cercetătorii laserului de la Măgurele, lansarea unor „experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”.

Echipa de la ELI-NP susţine că „discuţiile s-au axat pe detalierea viitoarelor experimente efectuate în colaborare de către echipa ELI-NP şi echipa condusă de Prof. Mourou. În acest sens, ţinând seama de potenţialul enorm al Centrului ELI-NP pentru a oferi soluţii la provocările globale legate de schimbari climatice şi energie, s-au discutat, în particular, experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite