Rovana Plumb: Viziunea social-democraților e una feministă/ Ce se întâmplă cu proiectul privind cotele de gen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputata Rovana Plumb a pledat, în cadrul unei conferințe, pentru impunerea cotelor de gen în politică, așteptând să vadă că pe listele PSD vor fi minim 30% la următoarele rânduri de alegeri.

Conferința ”Egalitatea de șanse între femei și bărbați,  bază a democrației”. Foto: OSFD Sălaj
Conferința ”Egalitatea de șanse între femei și bărbați, bază a democrației”. Foto: OSFD Sălaj

Europarlamentara Rovana Plumb a organizat o conferință legată de tema egalității între femei și bărbați. Scopul conferinței a fost de a face schimb de opinii cu privire la provocările și obstacolele  procesului de implementare a egalității de șanse între femei și bărbați în toate politicile Uniunii Europene.

Cotele de gen reprezintă singura șansă pentru a crește implicarea femeilor în politică. Doresc, pe aceasta cale, să multumesc premierului Marcel Ciolacu pentru promisiunea că  va atribui 30% din locurile eligibile femeilor. Ca sociali-democrați în Parlamentul European, viziunea noastră este una feministă, vedem egalitatea de gen ca bază a democrației. Rolul femeilor este esențial pentru că ele sunt actori puternici ai schimbării. Abilitățile, cunoștințele și perspectiva lor unică fiind o parte importantă a tranziției juste care funcționează pentru toată lumea”, a transmis Rovana Plumb.

În cadrul conferinței au participat Helena Dalli, Comisarul UE pentru Egalitate, Iratxe Garcia Perez, Președintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Zita Gurmai, Președinte PES Women, Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, Evelyn Regner, Vice-Președinte al Parlamentului European, Pina Picierno, Vice-Presedintele Parlamentului European, Gaby Bischoff, Vice-Presedinte al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Rovana Plumb, Vice-Președinte al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Ioana Circiu, Șef secție Muncă, Politică Socială, de Sănătate și Protecția Consumatorilor și Roxana Rizea, advisor politic și coordonator de plenară al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

„Nu în ultimul rând, luptăm pentru combaterea violenței domestice. Ca urmare a creșterii cazurilor de violență domestică, pe 8 martie 2022, Comisia Europeana a adoptat o propunere de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.Este un pas istoric pentru Europa, iar guvernele naționale trebuie să grăbească procesul de negociere legislativă în vederea implementării sale cât mai rapide”, a declarat europarlamentara.

Raport Expert Forum: 14,6% din aleșii local sunt femei

Organizația Expert Forum a realizat un raport care arată că doar 14,6% din aleșii locali sunt femei, dintr-un total de 23% candidați femei. În 665 de localități din România, atât persoanele din funcțiile publice, primarii și consilierii locali sunt doar bărbați.  

Municipiul București stă cel mai bine la capitolul reprezentarea femeilor în poziții alese, cu 27%. Județele cu cea mai mare reprezentare pe lângă Capitală sunt Tulcea (23,7%) și Constanța (21,5%), urmate de Arad (19,2%) și Dâmbovița (18,9%). Ultimele județe sunt Vâlcea (10,7%) și Satu Mare (10,5%).

În prezent, în Parlament sunt mai multe proiecte de lege prin care e dorită susținerea femeilor în politică. De exemplu, Gabriel Firea și Marcel Ciolacu au o inițiativă prin care numărul femeilor de pe listele de candidați ar urma să crească la minim 30%. Acest proiect de lege se află la comisiile de specialitate din Camera Deputaților. 

Un alt proiect, sprijinit de Alina Gorghiu, dar și deputate și senatoare din alte partide, este cel prin care e dorită pe includerea pe listele pentru alegeri a cel femeilor într-o proporție de o minim o treime. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite