România așteaptă decizia Olandei pentru Bulgaria privind aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România aşteaptă decizia Olandei privind susținerea aderării Bulgariei la spaţiul Schengen pentru a stabili cum va acționa țara noastră pentru accederea la spațiul de liberă circulație european.

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care are loc pe 4 şi 5 decembrie, nu are pe agendă un vot privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, context în care premierul României afirmă că subiectul ar urma să fie propus pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare.

„Olanda a avut alegeri pe data de 22 noiembrie. Nu a avut timp să înceapă procedura prim-ministrul actual să supună votului Parlamentului, pentru că au fost alegeri. Era mai mult ca şi sigur că nu se va discuta în JAI-ul din 4 şi 5 decembrie, dar a rămas pe ordinea de zi pentru a se propune o şedinţă JAI extraordinară în cursul lunii decembrie. Aşteptăm întâi decizia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi vom vedea cum va acţiona România", a spus şeful Executivului, Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Totodată șeful Guvernului a afirmat că nu au mai a mai avut discuții cu partea austriacă„Urmează cu certitudine, după ce mă întorc în România, să avem anumite discuţii. Au fost discuţii la nivel de ambasadori şi alte contacte a avut şi domnul ministru de Interne", a mai completat șeful Guvernului român. 

Pe lângă problema legată de opoziția Austriei privind extinderea Schengen, România se vede confruntată cu o nouă problemă, Olanda, stat unde scena politică e dată peste cap după ce pe primul loc la legislative a ieșit un partid extremist anti-imigrație.

Olanda este unul dintre statele-cheie în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în condițiile în care batavii încă se opun primirii în zona de liberă circulație a bulgarilor. Iar pentru România și Bulgaria votul e dat la comun. Oricum, atât autoritățile de la București cât și cele de la Sofia se confruntau cu un „nu” clar din partea Austriei, unde premierul, ministrul de Externe și ministrul de Interne au declarat public opoziția față de primirea de noi state în Schengen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite