România nu intră în Schengen nici în acest an. Rareș Bogdan: E o amânare strategică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 4 şi 5 decembrie, pe a cărui agendă provizorie se află şi aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, nu va exista un vot pe acest subiect, potrivit informațiilor „Adevărul”. Discuția e posibil să fie reluată la finalul lunii.

România mai are de așteptat pentru intrarea în Schengen FOTO Shutterstock
România mai are de așteptat pentru intrarea în Schengen FOTO Shutterstock

Surse guvernamentale au precizat pentru „Adevărul” că țara noastră nu va forța un vot la JAI-ul din 4-5 decembrie, însă subiectul ar urma să fie discutat, dar nu este garantat și un vot pozitiv, la final de decembrie, într-o ședință extraordinară. România ar vrea să obțină cel puțin o intrare în două etape în Schengen.

Pe ordinea provizorie a Consiliului JAI era pus cu mențiunea „posibil”, votul pentru România și pentru Bulgaria, reprezentanții Puterii insistând pe diferite canale convingerea Austriei să-și schimbe poziția.

Bulgarii, indicați drept responsabili

„De data aceasta este doar o amânare strategică din partea noastră, deoarece, după cum știți, este vorba de un vot care se dă pentru cele două țări. Întregul demers a fost început la pachet cu Bulgaria. Bulgaria a avut niște problemele care nu s-au închis cu Olanda, în cele din urmă au închis subiectele. Controalele pe care le-a avut si pe care le-am avut și noi cu un an și jumătate în urmă au mers foarte bine de data asta pe granița de sud a Bulgariei. Olanda nu mai are rezerve, dar are nevoie de un vot de validare în parlamentul de la Haga, vot care nu a avut loc pentru aderare. Votul a fost negativ data trecută și e nevoie de un vot care să treacă prin parlament după convocarea noului parlament, având în vedere că Olanda a avut alegeri”, a afirmat europarlamentarul PNL, într-o intervenție la Digi24.

Eurodeputatul susține că Austria și-a schimbat atitudinea privind aderarea României la Schengen. „În momentul acesta nu este o amânare generată de situația României. La toate nivelele diplomatice ale statului român se lucrează și situația în raport cu Austria este complet diferită față de acum un an. (...) Foarte probabil la JAI-ul din martie sau din mai, până în martie, imediat după rezolvarea problemei relației Olanda - Bulgaria, votul de la Haga, lucrurile să intre în linie dreaptă pentru noi”, a spus Rareș Bogdan.

Nu vreau să dau nicio speranță nimănui, canalele diplomatice sunt redeschise cu Austria. (...) Austria nu are aceeași atitudine pe care a avut-o în urmă cu un an față de România. Bulgaria are astăzi o problemă, nu România”, adaugă europarlamentarul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite