Ramona Strugariu: Există informații pe surse că unele state membre vor contesta baza legală a actului european pentru libertatea presei

0
Publicat:

Ramona Strugariu, europarlamentar din grupul Renew, susține că mai multe state membre care nu au dorit de la început actul european pentru libertatea presei (EMFA) ar urma să conteste în instanță baza legală a propunerii legislative.

Ramona Strugariu, europarlamentar român din grupul RENEW FOTO: Arhivă
Ramona Strugariu, europarlamentar român din grupul RENEW FOTO: Arhivă

„Pe surse ajunge la noi informaţia că vom fi daţi în judecată şi se va contesta baza legală a propunerii legislative. Am mai trecut prin asta, au mai fost tentative, o să vedem dacă se va întâmpla sau nu", a declarat eurodeputata unui grup de jurnalişti român.

Ramona Strugariu a fost raportoare de aviz pentru Comisia de libertăţi civile a PE în cazul EMFA şi al directivei anti-SLAPP.

Europarlamentara a precizat că state membre care nu au vrut propunerea de la bun început caută în prezent motive legale de baza juridică a EMFA: "Tot felul de chichiţe şi de formulări din perspectivă juridică şi temeiului unor reglementări de acolo ca să poată să se ducă la Curtea Europeană de Justiţie".

Eurodeputata a citat informații pe surse și a precizat că ar putea fi vorba despre Franța și Germania, potrivit Agerpres.

„Probabil Polonia nu mai e acolo, deşi ştiu că în primul bloc care a contestat propunerea legislativă iniţial era şi Polonia, erau, evident, suspecţii de serviciu - Polonia şi Ungaria. Polonia, bănuiesc că în următoarele săptămâni, sper din suflet, îşi va schimba poziţia pe multe dosare ale Uniunii", a explicat aceasta. 

Ramona Strugariu a punctat că dacă această acțiune juridică a statelor membre va deveni realitate, atunci ea nu va bloca trilogul cu Consiliul și Comisia Europeană: „Noi continuăm cu negocierile, în schimb poate întârzia aplicarea actului normativ, dacă el între timp intră în vigoare. Ştiţi bine că durează procesele la Curte pentru o perioadă destul de de lungă de timp".

Ce prevede EMFA

Europarlamentara susține, potrivit Agerpres, că textul rezultat este unul bun „care este concentrat în jurul unor principii pe care le-am considerat fundamentale de la bun început - independenţă editorială, ce înseamnă instituţii media cu finanţare publică, cu nişte proceduri cât se poate de transparente, nediscriminatorii şi profesioniste de numire şi de selecţie".

EMFA prevede, printre altele, ca banii din publicitatea de stat să nu fie alocaţi preferenţial.

„Chiar şi în situaţii de urgenţă, în care e nevoie, să spunem, de nişte alocări mai rapide şi poate nu se poate face procedura cap-coadă. Ulterior, trebuie văzut cum şi pe ce criterii au fost alocaţi aceşti bani şi trebuie să respecte de fapt alocarea”, a precizat aceasta.

Articolul 4 din EMFA vizează interceptările și măsurile de supraveghere care pot fi dispuse în timpul cercetărilor penale.

„Articolul 4 spune că două principii sunt consacrate ca principii absolute. Primul este independenţa editorială, al 2-lea este protecţia surselor. Tot articolul 4 mai spune că în ceea ce priveşte activitatea profesională a jurnaliştilor, protecţia este absolută şi că nu se pot folosi nici spyware, nici alte măsuri de supraveghere intruzive, deci asta este exclus. Există un full ban (interdicţie deplină - n.r.) în articolul 4 când este vorba despre activităţi profesionale", a dat asigurări Ramona Strugariu, potrivit sursei citate.

Eurodeputata a punctat că în momentul în care este vorba despre infracțiuni grave de care sunt suspectați jurnaliștii, cum sunt definite în legislația europeană, atunci „ce are practic propunerea noastră e un set de măsuri şi de garanţii procesuale foarte solid, pentru ca în momentul în care autorităţile investighează o astfel de infracţiune, să nu avem situaţii de reţinere arbitrară, de percheziţii, orice fel de tentative abuzive de a ajunge la sursele jurnaliştilor, pentru că ştim foarte bine că, de cele mai multe ori, asta e problema şi asta caută".

Ramona Strugariu a precizat că măsura de spionaj este ultima care poate fi luată, în contextul în care autoritățile au luat deja toate măsurile necesare și nu s-a ajuns la informațiile căutate în cursul anchetei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite