Ministrul Culturii susține că filmările din România pentru serialul „Wednesday” au fost oprite pentru că statul a păcălit producătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat într-un interviu pentru Digi24, că a finalizat legea cinematografiei, care va atrage producțiile mari străine să se desfășoare în România.

Raluca Turcan a finalizat legea cinematografiei
Raluca Turcan a finalizat legea cinematografiei

Am finalizat legea cinematografiei și, de asemenea, intrarea în atribuții și funcțiune a oficiului pentru cinematografie prin care, pe de o parte, un proiect despre care se vorbește din 2018, care a fost mutat între ministere”, a afirmat Ministrul Culturii. Legea cinematografiei presupune returnarea parțială a investițiilor făcute de producțiile cinematografice, sub formă de ajutor de stat.

Această lege era prezentă în toate țările europene, cu excepția Belarusului. „Deci România era ultima țară care nu aplica această schemă de stat.”

Raluca Turcan a afirmat că prin acest suport al statului, vom atrage și impulsiona producțiile strâine să fie realizate în România. „Prin acest oficiu și această schemă de cash rebate vom susține, impulsiona, atrage coproducțiile mari străine care să vină în parteneriat cu profesioniști și firme din Români, astfel încât producțiile mari cinematografice să se poată desfășura în România, cum a fost, de exemplu, serialul «Wednesday», care a fost filmat în România și a plecat, pentru că au fost păcăliți că vor primi acest ajutor de stat și după care statul le-a spus «ne pare rău».”

Aproape că ajunsesem de râsul industriei cimatografice internaționale că suntem țara care are lege, alocă și bani pe hârtie, semnează contracte și după aceea retrage preșul. Și anul acesta vom face primele plăți care vin din hotărâri definitive ale instanței care certifică faptul că statul român a tras țeapă unor invetitori în industria cinematografică. Să vă dau un exemplu de cât de păgubos este pentru un stat să nu-și respecte angajamentul.”

„Avem decizii ale instanței în valoare de 3 milioane de lei. Pentru că nu au reușit să facă plățile, să pregătească tot cadrul de a face plățile până la finalul acestui an, au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei. Asta este minimum minimorum. Sunt doar decizii ale instanței pentru cei care au câștigat. Pentru că n-am plătit până la mijlocul anului, acum până la finalul anului au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei”, a declarat Raluca Turcan. România „are o credibilitate amputată”

Ministrul Culturii a afirmat că face eforturi pentru a recâștiga încrederea în statul român. „Vorbesc și cu reprezentanții ambasadelor pe acest subiect, toate, de asemenea vorbesc cu firme de producție să accepte că în sfârșit am reușit să punem în funcțiune acest mecanism de sprijinire a unui sector unde avem o plusvaloare profesională creativă de excepție. Avem recunoaștere internațională, doar în țară nu sunt recunoscuți. Cred că lucrul acesta este general valabil pentru oamenii din cultură din România.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite