PSD readuce banii negri în campaniile electorale. „Până acum nu prea se merita să rişti, căci jumătate din bani oricum îi pierdeai “

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campanie
Campanie

Sumele cheltuite ilegal în campania electorală nu vor mai fi confiscate, potrivit unui amendament depus de PSD. Este portiţa prin care candidaţii ar putea recurge din nou la sacoşele cu bani negri.

Deputaţii PSD din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor au depus un amendament la Legea de finanţare a campaniilor electorale care deschide din nou problema finanţărilor ilegale. Legea actuală, intrată în vigoare în 2015, după un consens între PSD şi PNL, returnează de la buget partidelor sau candidaţilor independenţi banii cheltuiţi în campanie, dar numai după reguli extem de stricte. Spre exemplu, un candidat la alegerile parlamentare a avut voie să cheltuie, conform legii, 63.000 de lei. „Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) verifică modul în care au fost cheltuiţi banii, apoi îi restituie integral sau parţial. De obicei, restituie mai puţin bani. Sunt foarte rare situaţiile în care s-a restituit până la ultimul leu“, a explicat, pentru „Adevărul“, deputatul PNL Gabriel Andronache, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

De ce partidele şi candidaţii nu-şi recuperează banii integral? Din două mari motive. Primul: neatenţia contabililor. Al doilea: exigenţa legii. Spre exemplu, un candidat pentru Parlament poate cheltui, din suma totală de 63.000 de lei, numai 20% pentru afişe electorale. Dacă un candidat a „aruncat“ mai mulţi bani pentru afişe, AEP nu-i mai returnează diferenţa. În plus, legea actuală spune că suma cheltuită peste pragul legal se confiscă. Şi au fost cazuri în care un candidat, din totalul de 63.000 de lei, a cheltuit legal 50.000, iar pentru restul de 13.000, AEP a dispus confiscarea. Aşadar, nu doar că acelui candidat nu i-au mai fost returnaţi 13.000 de lei pe care i-a tocat în campanie, ci el trebuie să dea înapoi statului alţi 13.000 de lei, pentru că nu a putut justifica utilizarea corectă a banilor. Aşadar, pierderea este de 26.000 de lei.

„Confiscarea îi descuraja“
PSD a venit în ajutorul candidaţilor şi a propus, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, ca sumele să nu mai fie confiscate, ci să rămână doar sancţiunea nerambursării de la buget. Numai că, potrivit unor experţi din AEP, decizia le-ar permite candidaţilor să folosească mult mai uşor bani negri. „Faptul că legea prevedea confiscarea îi descuraja pe candidaţi să folosească bani negri în campanie. Pentru că pentru orice leu pe care nu îl putea justifica, trebuia să mai plătească din buzunarul său un leu. Deci nu prea se merita să rişti, căci jumătate din bani oricum îi pierdeai. Aşa, fără confiscare, se poate lipsi de banii returnaţi de stat, ştiind că oricum nu va mai fi penalizat“, susţin sursele citate.

PNL, prin Gabriel Andronache, a propus confiscarea sumelor care depăşesc plafonul maxim admis. Spre exemplu, dacă un candidat la parlamentare poate cheltui 63.000 de lei, dar el, din diverse motive, a cheltuit 70.000, să fie confiscaţi cei 7.000 cheltuiţi peste limită. Numai  că PSD a respins amendamentul. „Nu ştiu de ce l-au respins, pentru că, în vară, chiar PSD a depus un amendament identic. Între timp, s-au răzgândit“, a declarat Andronache.

Gaura de la locale: peste 3 milioane
Prima campanie electorală finanţată din bugetul de stat, cea pentru alegerile locale din iunie 2016, a adus mari datorii partidelor. Spre exemplu, candidaţii UNPR au cheltuit 1.047.190 de lei şi au cerut decontarea. Însă AEP a decis că întreaga finanţare a fost ilegală. Între timp, UNPR a fuzionat cu PMP. În campania pentru alegerile locale, cea mai mare sumă a fost cheltuită de PNL, peste 18 milioane de lei. Din aceşti bani, AEP nu a decontat 465.460 de lei, care ar fi fost cheltuiţi ilegal. PSD a cerut rambursarea a peste 14,6 milioane de lei. AEP a găsit nereguli în documente şi nu a fost de acord cu returnarea a 161.096 de lei. În total, peste 3 milioane de lei nu au putut fi justificaţi de candidaţii de la alegerile locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite