PSD vrea desecretizarea documentelor din PNRR / Reacția lui Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Ciolacu susține că va cere Guvernului să desecretizeze toate documentele din PNRR și a subliniat că ar fi oportună înființarea unei comisii parlamentare care să ancheteze redactarea acestui plan.

Președintele PSD cere desecretizarea documentelor PNRR FOTO: Facebook Marcel Ciolacu
Președintele PSD cere desecretizarea documentelor PNRR FOTO: Facebook Marcel Ciolacu

„Eu o să îmi permit, până să cer în coaliţie, să cer Guvernului să desecretizeze absolut toate documentele din PNRR şi o să o discuţie cu liderii de grup, pentru că este oportun să avem o Comisie de anchetă şi, în sfârşit, şi prin intermediul acestei Comisii, toată lumea şi toţi românii şi toţi cei interesaţi să ştim odată pentru totdeauna ce conţine PNRR, pentru că nici în acest moment nu ştim ce este acolo” , susține șeful social-democraților.

Președintele PSD a atras atenția cu privire la faptul că „suntem într-un maraton pentru a finaliza aceste investiții” și există șansa „să pierdem mulți din acești bani”.

„Nici acum nu știm ce este acolo, înțeleg de la Guvern că este o listă pentru spitale deja făcută publică, numai și numai pe criterii politice. Spitale care nu există. Dacă nu înțelegem că suntem într-un maraton pentru investiții, riscăm să pierdem bani” , a mai precizat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democraţilor a mai precizat că, în prezent, ministrul Fondurilor Europene este la Bruxelles şi discută cu cei de la Comisia Europeană despre aspecte care ţin de PNRR. Ciolacu a adăugat că rămâne de văzut dacă va merge cu premierul Ciucă la Bruxelles pentru a aborda acest subiect sau dacă vor fi vizite separate.

În acest moment, domnul ministru al Fondurilor Europene este la Bruxelles. Este prima discuţie între comisari şi cei responsabili şi pe urmă o să văd împreună cu domnul premier cum ne facem calendarul, să mergem ori împreună, ori separat, fiecare la familia sa europeană”, a conchis preşedintele PSD.

A doua cerere de plată din PNRR, trimisă la Comisia Europeană în luna octombrie

Marcel Boloș a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că a doua cerere de plată din PNRR are ca luna de referință pentru trimiterea la Comisie luna octombrie, însă doar după încasarea banilor din prima cerere de plată

,,De asemenea, am precizat că a doua cerere de plată pe care o pregătim are ca şi lună de referinţă pentru trimiterea ei la Comisie luna octombrie. Această cerere de plată în valoare de 2,8 miliarde euro cuprinde cele 51 de jaloane şi ţinte aferente trimestrelor unu şi doi aferente anului 2022. Din acest punct de vedere trebuie să pregătim pachetul de documente pe care le solicită Comisia şi inclusiv ceea ce înseamnă contracte de finanţare pe care le mai avem de încheiat astfel încât documentaţia să fie completă şi să putem să intrăm în proces de analiză pentru cererea de plată numărul doi”, a punctat Boloș. 

În trimestrul 4 din 2022, Guvernul are de bifat nu mai puțin de 54 de jaloane și ținte, unele din ele fiind reforme substanțiale pentru statuk român. De exemplu, în trimestru 4 din 2022 sunt legile Justiției. De asemeneam, o soluție pentru desființarea sau supraimpozitarea pensiilor speciale trebuie găsită de Ministerul Muncii. În prezent, Marius Budăi încă nu dă un răspuns despre draft-ul de proiect al Guvernului.

Ghinea: PNRR este publicat integral pe site-ul ministerului

Coordonatorul departamentului de politici publice al USR, Cristian Ghinea, transmite că întregul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă se află pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, inclusiv anexele.

PNRR l-am publicat noi, complet, singurul guvern care a publicat toate anexele. Înainte de a fi gata, am mers de 3 (trei) ori în Parlament. Am invitat pesediştii la minister să îl consulte. Ei nu au făcut asta cu celelalte programe de fonduri europene, cu nici unul dintre ele. TOT PNRR se găseşte încă pe site-ul ministerului”, a scris fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite