PSD: „Băsescu face jocul Olandei şi al celorlalte state care se opun aderării României la Schengen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD îl acuză pe Traian Băsescu că face jocurile Olandei în ceea ce priveşte aderarea la Schengen  FOTO Mediafax
PSD îl acuză pe Traian Băsescu că face jocurile Olandei în ceea ce priveşte aderarea la Schengen  FOTO Mediafax

Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, a atacat în termeni duri ezitarea preşedintelui Traian Băsescu de a semna scrisoarea premierului Victor Ponta privind aderarea la Schengen. Ivan consideră că preşedintele Traian Băsescu face jocul ţărilor care se opun aderării României la spaţiul Schengen. El a precizat că aceste gesturi ale lui Traian Băsescu lasă impresia că preşedintele nu-şi doreşte cu adevărat aderarea.


„Traian Băsescu, voit sau fără să-şi dea seama, face jocul Olandei şi al celorlalte state care se opun. Îi spun lui Traian Băsescu că e foarte important să semneze scrisoarea, să se lupte ca state gen Olanda să înţeleagă că MCV nu are legătură cu Schengen şi că România şi-a îndeplinit obligaţiile. Faptul că el, voit sau fără să-şi dea seama, asociază MCV cu aderarea creează o problemă suplimentară gravă, pentru că acesta e argumentul Olandei. (...) Sunt semne de întrebare legate de determinarea lui Traian Băsescu de a adera. Aceste declaraţii mă fac să cred că Traian Băsescu nu vrea să aderăm prea curând", a susţinut Cătălin Ivan.

Purtătorul de cuvânt al PSD a precizat că poziţia nesigură a lui Traian Băsescu va dăuna României şi în ceea ce priveşte negocierile pentru bugetul Uniunii Europene. „Consiliul European e foarte important pentru fondurile pe care România le va avea la dispoziţie în următorii şapte ani. Am ascultat conferinţa de presa a lui Traian Băsescu şi am încercat să găsesc un angajament ferm pentru poziţia României, pentru negocierile pe caare România le va purta acolo. Am sperat că Traian Băsescu se va bate pentru toate cele 47 de miliarde propuse de Comisie anul trecut. Nu am găsit niciun angajament. A fost o declaraţie vagă, fără un angajament clar. Nu ştim ce va face Traian Băsescu la Bruxelles, nu ştim ce mandat are acolo", a spus Ivan.

Reacţia lui Cătălin Ivan vine după ce preşedintele Traian Băsescu a explicat că o astfel de scrisoare cum este cea a lui Victor Ponta este un gest superfluu pentru a forţa aderarea la spaţiul Schengen.

„Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", a declarat preşedintele, la Aeroportul "henri coandă", înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.

"Eu în scrisoare aş vorbi de succesul care se prefigurează astăzi: Parlamentul României şi majoritatea parlamentară au adoptat o legislaţie coerentă din punct de vedere al imunităţii paarlamentare. Este un lucru pozitiv şi şefii de stat şi de guvern nu vor şti până la raportul din decembrie", a adăugat Traian Băsescu.

Luni, la Bruxelles, premierul Victor Ponta anunţa că îi va prezenta, marţi, preşedintelui Traian Băsescu un draft al scrisorii care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen şi că documentul ar putea fi adus, joi, de şeful statului la reuniunea Consiliului European.

"Mâine voi prezenta preşedintelui un draft al scrisorii, ca să o semneze. În acest moment, în Schengen chiar trebuie să intrăm şi decizia este pur politică, iar atunci efortul nostru este un efort politic. Deci, decizia nu se mai ia decât politic în acest moment, pentru că tehnic, procedural, toate lucrurile sunt făcute. Chiar suntem pregătiţi. Este până la urmă un apel al nostru, un subiect în jurul căruia suntem uniţi. Poate chiar o aduce, joi, preşedintele la Consiliul European şi o dă fiecărui şef de guvern (scrisoarea-n.r.)", a spus Ponta, aflat la Bruxelles.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite